Tradiții bizare de Paște din întreaga lume

La fel cum vopsirea ouălor poate părea o tradiție ciudată pentru un străin, există multe tradiții din alte părți ale lumii care nouă ni se par ciudate.

Foto: Shutterstock

Paștele este, probabil, sărbătoarea în jurul căreia se construiesc cele mai multe obiceiuri și tradiții populare. În creștinism, Paștele comemorează învierea lui Iisus, dar, în general, este văzut și ca o sărbătoare a primăverii, un simbol al reînnoirii și renașterii, depășind tradițiile religioase.

Franța: omletă uriașă

În satul Haux din Franța, în jur de 4.500 de ouă sunt sparte și transformate într-o omletă uriașă de Paște în piața centrală, omletă din care mănâncă toată lumea. Legenda spune că Napoleon și-a staționat odată armata în oraș și a cerut o omletă la micul dejun. Aceasta a fost atât de gustoasă încât le-a ordonat să adune toate ouăle din oraș și să facă o omletă similară pentru oamenii săi.

Spania: dansul morții

Foto: Shutterstock

Locuitorii din Verges, un oraș medieval catalan, au o amintire interesantă a evenimentelor triste din Vinerea Mare. În "dansa de la mort", adică "dansul morții", oameni îmbrăcați în schelete, purtând coase și urne cu cenușă, defilează pe străzi în noaptea de joi spre vineri, amintind de evenimentele din Drumul Crucii. Personificarea morții în Verges datează de la epidemia de ciumă din secolul al XIV-lea, în urma căreia mulți oameni și-au pierdut viața.

Anglia: rostogolirea ouălor

În unele părți ale Insulelor Britanice, în loc să păzească cu grijă ouăle pictate, ei le rostogolesc pe un deal cu iarbă și privesc cum ouăle decorate manual se sparg în bucăți. Aceasta este o tradiție veche de secole în nord-vestul Angliei și în unele părți ale Scoției. În Duminica Paștelui, familiile se adună pe dealurile Holcombe Hill din apropierea orașului Ramsbottom și pe pantele Avenham Hill de lângă Preston pentru a rostogoli ouăle. Jocul este, de asemenea, o competiție în care copiii încearcă să rostogolească ouăle cât mai departe pe dealuri.

Germania: focul de Paște

Foto: Wikimedia

În părțile nordice ale Germaniei, roata de foc de Paște este o roată de stejar umplută cu iarbă și paie sau cu ramuri ale unui pom de Crăciun rămase din iarnă, care este aprinsă și rostogolită pe o pantă. Dacă roata ajunge la baza pantei, înseamnă că va fi o recoltă bună. De asemenea, este o veche tradiție ca de Paște să se meargă la un izvor din apropiere și să se ia apă de Paște de acolo – se spune că are puteri speciale și că face pielea deosebit de frumoasă.

Brazilia: arderea unei efigii a lui Iuda

Tradițiile pascale din Brazilia nu se învârt în jurul ouălor. În noaptea dinaintea învierii lui Iisus, o efigie de paie îmbrăcată ca Iuda este dusă în piața principală, unde este arsă la miezul nopții – sau bătută și spânzurată, ca răzbunare pentru discipolul care l-a trădat pe Iisus. Tradiția se repetă în unele părți din America Latină în noaptea de Anul Nou pentru a alunga spiritele rele.

Guatemala: nori de praf colorat

Foto: Pixabay

Probabil că cel mai frumos ritual de Paște poate fi văzut pe străzile din Guatemala, unde locuitorii fac un "covor" cu modele, presărând pe jos rumeguș în toate culorile curcubeului. Covorul de praf, cu motive florale și geometrice, devine apoi un nor de praf colorat atunci când mulțimile de oameni care mărșăluiesc spre slujbă trec peste el.

Peru: cină cu cobai

Una dintre delicatesele bucătăriei tradiționale peruane este porcușorul de Guineea, care este preferat de mii de ani și se mănâncă și astăzi. În consecință, într-o scenă dintr-o frescă cu Cina cea de Taină dintr-o biserică de lângă Cusco, un cobai este așezat în fața lui Iisus. Conchistadorii spanioli care au ajuns pe continent au dorit probabil să aducă creștinismul mai aproape de populația indigenă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET