Sfaturi utile pentru transportul echipamentelor sportive

Unii încă se urcă pe bicicletă, alţii deja merg la schi în luna noiembrie. Oricum ar fi, maşina va fi plină de bagaje. Dar unde putem pune echipamentul sportiv? În interior, în portbagaj sau într-o cutie specială, fixată de acoperiş?

Foto: Shutterstock


Interior sau exterior?

Fie că este vorba de schi, snowboard, bicicletă sau alt echipament, din start trebuie să decidem dacă echipamentul sportiv va fi transportat în afara maşinii sau în interior. Acest lucru depinde şi de tipul şi dimensiunile maşinii, numărul pasagerilor, respectiv de faptul că echipamentul trebuie transportat doar până la destinaţie şi înapoi sau şi acolo ne vom deplasa zilnic cu el în mașină.

Foto: Skoda

Dacă există spaţiu suficient, echipamentul sportiv poate sta în portbagajul maşinii.

Rabatarea scaunelor din spate poate să fie o soluţie, iar în anumite modele, plasarea schiurilor se poate face printr-un sac special care face parte din dotare – acesta se extinde din portbagaj printr-un tunel special amenajat în cotiera scaunelor din spate până la spătarul scaunelor din faţă. În orice caz, este bine să folosim și un sac protector pentru schiuri, deoarece în cazul unei frânări bruște sau a unui accident, beţele sau schiurile ascuţite ne pot răni.

Sacul de schi – care trebuie fixat – protejează atât echipamentul sportiv, cât şi maşina, respectiv pasagerii.

Transportul în interior al bicicletelor este avantajos pentru că nu necesită cumpărarea şi instalarea pe maşină a diferitelor accesorii, bicicletele nu se murdăresc în timpul călătoriei, nu creşte consumul datorită rezistenţei laaer depuse de acestea şi nu se schimbă caracteristicile de condus ale maşinii. Şi în acest caz este însă important să folosim o husă specială de bicicletă, pentru că piesele ascuțite sau uleioase pot deteriora sau murdări cabina. Dacă vrem să transportăm bicicleta în mașină, trebuie să demontăm cel puţin roata din faţă sau chiar ambele roţi, fiind nevoie şi să fixăm bicicletele cu cabluri pentru a nu se clătina. În general, în cazul modelelor monovolume găsim şine speciale în locul scaunelor detaşabile, astfel echipamentele sportive se pot fixa în siguranţă.

Schiurile

Foto: Skoda

De cele mai multe ori, este mai ușor să transportăm schiurile în exterior, deoarece putem alege dintre mai multe soluţii. Schiurile pot fi fixate cu suport special ori cu adaptoare blocabile conectate la bara transversală. Primele se pot înlocui în siguranţă şi cu suporturi magnetice care aderă la acoperiş.

Cea mai bună alegere este probabil montarea pe mașină a unei cutii de portbagaj telescopică, care se pot şi închiria.

Cutiile cresc doar în mică măsură consumul, iar pe lângă schiuri este loc şi pentru beţe, clăpari, dar şi alte bagaje. Totuși trebuie să fim atenţi la faptul că totul trebuie fixat chiar şi înăuntrul cutiei, iar sarcina admisă a pavilionului de maşini este de 75–100 kg, aşa că nici chiar o cutie uriaşă nu poate fi aglomerată cu bagaje. O cutie de portbagaj încărcată schimbă radical centrul de greutate şi caracteristicile de condus ale maşinii, așa că va trebui să conducem mai prudent.

Bicicleta

Foto: Skoda

În afara maşinii avem de ales dintre trei soluţii: să fixăm bicicleta pe acoperiş, pe hayon sau pe un suport montat pe cârligul de tractare. Pentru transportul pe acoperiş este recomandat să folosim un suport special care fixează bicicleta în poziţie verticală – însă pe maşini mai înalte este foarte greu să le ridicăm. Nu este o soluţie rentabilă pe distanţe lungi, deoarece consumul poate creşte chiar şi cu 2 litri la 100 km, dar poate fi avantajoasă pentru drumuri scurte, pentru că bicicleta se poate fixa în circa 5 secunde, nu deranjează accesul la portbagaj şi nu îngreunează parcarea – trebuie să ținem însă minte că nu putem intra în garaje!

Foto: Shutterstock

În cazul anumitelor modele auto, bicicleta poate fi transportată pe un suport sprijinit pe hayon.

Dezavantajele acestei soluţii sunt că bicicleta se poate murdări uşor, este îngreunat accesul la portbagaj şi trebuie să fim atenţi ca aceasta să nu acopere farurile sau numărul de înmatriculare. Una dintre cele mai bune metode de transport este suportul montat pe cârligul de tractare, care în categoriile de preţ mai ridicate se găseşte şi în variante care se pot înclina, pentru a nu deranja folosirea portbagajului. Pot fi montate rapid şi uşor pe maşină, la fel și bicicletele pe suport – marele lor dezavantaj este preţul ridicat şi faptul că şi montarea cârligului de tractare costă destul de mult. În acestea sunt încorporate în general luminile necesare şi suportul pentru numărul de înmatriculare de rezervă, dar trebuie să fim atenţi că încărcătura poate depăşi cu aproximativ 1 metru lungimea maşinii, iar în lateral cu câte 40 cm în ambele direcţii – în cazul în care nu scoatem roţile bicicletelor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET