Explorează Highlands-ul scoțian – peisaje fermecate! (Partea a II-a)

Aici trăiește legendarul monstru Nessie și, după mulți, aici sunt cei mai cele mai frumoase peisaje. Vă prezentăm traseul Loch Ness 360 și Isle of Skye Trail.

Foto: Pixabay


Cețoasa regiune Highlands nu duce lipsă nici de trasee de drumeții și de ciclism. Si desigur, unde altundeva ne-ar putea duce una dintre cele mai noi rute, decât în jurul lui Loch Ness?!

Loch Ness 360o

Fotó: Unsplash

Drumeția de 129,5 kilometri începe din capitala neoficială a regiunii, Inverness, și în cele șase zile trebuie să depășim o diferență de nivel de 3.000 de metri. Desigur, câte o etapă poate fi finalizată și separat, și putem intra și ieși în numeroase puncte, Inverness fiind doar punctul de plecare recomandat.

Loch Ness nu este renumit doar pentru monstrul său acvatic, ci și pentru că stochează mai multă apă decât lacurile din Anglia și Țara Galilor la un loc, având o lungime de 37 de kilometri și o adâncime medie de 133 de metri (cel mai adânc punct fiind la 227 de metri sub nivelul apei).

Fotó: Pixabay

Loch Ness 360o ocolește acest lac, în timp ce se îndepărtează iar și iar de țărm, pentru a se întoarce în cele din urmă.

Drumeția de 130 km poate fi împărțită în mai multe moduri, dar cel obișnuit este performanța de șase zile, în care cea mai scurtă etapă este de 13 km de la Invermoriston la Fort Augustus, iar cea mai lungă fiind de 32 km, de la Inverness la Drumnadrochit.

Pe coasta de est, turul urmează traseul și indicatoarele Great Glen Way (GGW), iar în vest trece la traseul South Loch Ness (SLNT), ambele fiind marcate foarte conștiincios, așa că este greu să ne rătăcim. Cu toate acestea, se recomandă utilizarea unei hărți tradiționale pe hârtie și a unei busole, iar astfel nu ne vom epuiza bateria.

Fotó: Unsplash

Pe parcurs, avansăm prin peisaje uimitor de variate: în timp ce trecem poduri istorice și mai puțin folosite, dar cu atât mai utile, traversăm păduri și mlaștini atât de caracteristice zonei, cascade minunate și ziduri de piatră ne aliniază calea.

Uneori suntem prinși între munți, uneori mergem pe pășuni unde pasc oile, dar câteodată peisajul se deschide larg și se poate vedea și Loch Ness, care hrănește mituri milenare.

În plus, putem merge și cu bicicleta, iar în acest caz primim și sfaturi suplimentare despre când să alegem drumul de jos, cum să evităm tronsoanele impracticabile sau unde să fim atenți la intersecții. Cum LN 360o este un traseu absolut nou, toate informațiile sunt la zi, iar orientarea este aproape o joacă de copii – cu excepția situației în care este ceață.

Isle of Skye

Foto: Pixabay

Una dintre cele mai populare destinații din Highlands este insula Skye, care oferă o experiență specifică unui film fantasy. Stâncile dantelate care se înalță spre cer, cascadele magice și vântul care aduce parfumul oceanului urmăresc călătoria noastră, în timp ce ne aventurăm pe unul dintre numeroasele trasee de drumeții.

Cu ai săi 128 km, Isle of Skye Trail este cea mai lungă alegere posibilă, dar chiar dacă am vota pentru drumeții mai scurte, tot merită să petrecem minim 3-4 zile pe insulă. Fie că alegem Quiraing, cu o lungime de 11 km, ruta preferată a publicului și parcă desprinsă complet dintr-o altă lume, Old Man of Storr (4,5 km), sau MacLeod’s Maiden până la mare, de 16 km, vom avea parte de o experiență de durată și cu siguranță de dureri musculare.

Foto: Pixabay

Nu strică să purtăm mănuși pentru stâncile ascuțite în formă de ac și vântul înghețat. Ploaia este complet inevitabilă în acest loc, iar orice fereastră de vreme favorabilă este un cadou. Iar pe vreme nepotrivită, putem explora numeroasele magazine de arte plastice din zonă sau putem planifica excursia de a doua zi. Lucru important și pentru că marcajele sunt destul de aproximative, iar acoperirea nu prea bună a rețelelor mobile oferă o oportunitate pentru drumeții meditative. În același timp, insula este atât de mult la modă încât merită să rezervăm cazare și masă în avans pentru vară – probabil în cea mai frumoasă destinație de excursie din lume.

AMI MÉG ÉRDEKELHET