Ezeken a helyeken kisebb a turbulencia hatása a repülőgépeken

Rosszullét esetén szóljunk a légiutas-kísérőknek.

Fotó: Shutterstock


Hiába töretlen a repülős utazások népszerűsége, azok számára, alapból is félnek tőle, egy erősebb turbulencia tovább növelheti az aggodalomakat. A légiutas-kísérők azonban erre is fel vannak készülve, és segíteni tudnak azoknak, akiknek szükségük van rá.

Turbulencia legtöbbször két eltérő sebességű levegőtömeg érintkezésekor alakul ki, de lényegében bármikor használhatjuk ezt az elnevezést, ha a repülőgép a légáramlatok sebességének és irányának változása miatt heves mozgást végez. Még akkor is előfordulhat, ha az égbolt látszólag tiszta.

Enyhe turbulenciával már a legtöbb utazó szinte biztosan találkozott vagy találkozhat, a durvább helyzetek kialakulására viszont jóval kisebb az esély. Ilyen esetekre és azok számára, akik nehezebben viselik a rázkódást, a Dailystar által idézett Laura Nottingham légiutas-kísérő azt ajánlja, hogy pánikolás helyett nyugodtan kérjék meg a személyzet valamelyik tagját, hogy ültesse át egy másik ülésre.

Fotó: Unsplash

A légiutas-kísérők amúgy figyelnek a stresszes utasokra, és ha észreveszik, hogy valaki nagyon szorong, átkísérik a gép olyan részébe, ahol enyhébb a turbulencia hatása. Ezt ugyanis a legerősebben a repülők hátsó részén lehet érezni, az aggódó utasok számára pedig a szárnyakhoz közeli ülések a legmegnyugtatóbbak. De jó választás a repülőgép eleje is, mivel túl van a gép súlypontján, így szintén jóval kiegyensúlyozottabb területnek számít, mint a hátsó rész.

Fotó: Unsplash

Ezen kívül a nagyobb repülők sokkal kevésbé vannak kitéve a légörvények és a légáramlatok szeszélyeinek, így ezeken a turbulencia is kisebb mértékben érezhető. A biztonsági övet azonban minden esetben érdemes bekapcsolva tartani, ezzel ugyanis elkerülhetők a rázkódásból adódó esetleges sérülések.

Annak, hogy egy adott utazás során mekkora turbulenciára számíthatunk, a Turbli weboldalon tudunk utánanézni. Ezen a portálon nemcsak az indulási és az érkezési hely alapján kereshetünk rá a járatokra, hanem egy interaktív turbulencia-térképet is találunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET