Top 5 dulciuri turcești – care este preferatul tău?

Iată dulciurile turcești pe care trebuie să le încerci atunci când vizitezi țara.

Masă festivă turcească
Foto: Shutterstock

Unele dintre deserturile turcești pot fi considerate neobișnuite în țările nordice ale Europei, dar merită cu siguranță să le încerci. Iată 5 deserturi de neratat atunci când vizitezi Turcia.

Tavuk göğsü 

Foto: Shutterstock

Când te gândești la un desert foarte bun, probabil că ultimul lucru care îți vine în minte este că are pui în el.

Dar exact acesta este cazul cu tavuk göğsü din Turcia, care se traduce în limba română prin budincă dulce din piept de pui și care conține într-adevăr carne. Deși arată ca o ruladă umplută cu cremă și presărată cu scorțișoară, primul pas în prepararea ei este să gătești bine carnea de pui tocată și să o amesteci cu lapte, zahăr, agent de îngroșare, mirodenii, vanilie și scorțișoară. Rezultatul este dulce și cremos, cu o consistență groasă, și nici măcar nu te vei gândi la pui când îl vei gusta.

Aşure 

Foto: Shutterstock

Inițial un desert de sezon, acesta era preparat în lunile mai reci ale anului, deoarece este foarte hrănitor. Ingredientele sale tradiționale sunt cerealele, legumele, fructele uscate și zahărul. Despre unul dintre cele mai vechi deserturi din Turcia se spune că pentru prima dată l-a făcut-o chiar Noe, atunci când pe arcă se terminau alimentele și a trebuit să folosească resturile pentru a prepara mâncare. Desertul tradițional a devenit un simbol al prieteniei, al păcii și al unității, și este adesea servit la ocazii festive.

Baklava 

Foto: Shutterstock

Este, poate cel mai cunoscut dintre dulciurile turcești, care acum se bucură de succes și în afara țării.

Există nenumărate variante, umplutura variind de la o regiune la alta. Aluatul filo, folosit pentru deserturile turcești, este înmuiat în miere și apoi umplut de obicei cu nuci sau fistic măcinat. Feliile dreptunghiulare, rombice sau chiar triunghiulare, dulci și pline de sirop, sunt acompaniamentul perfect pentru cafeaua sau ceaiul turcesc.

Halva 

Foto: Shutterstock

Un alt desert turcesc popular este halvaua, popular și în Orientul Mijlociu, în Balcani și în Asia de Sud. Există mai multe varietăți, în Turcia fiind populară halvaua tahini, halvaua din făină semola, cunoscută și sub numele de irmik helvasi, precum și halvaua din făină de grâu. Există, de asemenea, halva cu nuci, cu migdale, cu fistic sau versiuni aromate cu șofran sau cu scorțișoară. Halvaua tahini, cea mai clasică versiune, poate fi găsită în majoritatea patiseriilor și piețelor din Turcia.

Principalele ingrediente sunt zahărul și pasta de susan tahini.

Künefe 

Foto: Shutterstock

Un ingredient esențial în künefe este kadayıf, un tip special de aluat filo. Aceasta se acoperă cu unt, iar între straturi se pune brânză nesărată, de obicei hatay, care o face plăcut lipicioasă. Se coace pe tăvi mari și rotunde, iar la final este acoperit cu un sirop gros, dulce sau cu lămâie, după care vine presărat cu fistic.

AMI MÉG ÉRDEKELHET