Kalandos sztori, elképesztő luxus –  feltámad az Orient Express

A régi korok pompáját megidéző luxusvonatok egyre népszerűbbek világszerte. A régi-új Orient Express jelene és jövője ráadásul ugyanolyan izgalmasnak tűnik, mint a patinás múltja.

Illusztráció: Orient Express

A Párizs és Isztambul között száguldó legendás luxusvonat a popkultúra részévé vált: már Agatha Christie híres regénye, a Gyilkosság az Orient expresszen előtt is szerepelt a Drakulában, de maga James Bond is utazott a legendás vonaton. Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy most akár a szerelvény feltámadásáról is lehetne egy izgalmas és pazar látványvilágot nyújtó sorozatot forgatni…

Illusztráció: Orient Express

Az Orient Express a következő években új életre kell, de jövője szorosan összefonódik a patinás múlttal, amely bővelkedik fordulópontokban. A belga Georges Nagelmackers amerikai utazása során találkozott először a hálókocsikkal megtett hosszú távú vonatozással, és az öreg kontinensen is meg akarta valósítani mindezt. Ebből a kezdeményezésből született az Orient Express, amely a francia fővárosból indulva, Budapestet és Bukarestet is érintve jutott el a Boszporusz partjára. A vonat a két világháború közötti időszakban vált a luxus szinonimájává (Agatha Christie regénye 1934-ben jelent meg), és bár a francia vasúttársaság (SNCF) a nevet megtartotta, a járat fokozatosan veszített a jelentőségéből. A közvetlen Párizs–Isztambul összeköttetés 1977-ben szűnt meg, és innentől kezdve egyre rövidült a járat útvonala. Volt, amikor csak Bukarestig, majd csak Budapestig közlekedett, mígnem 2009-ben teljesen leállították a még mindig Orient Express-nek nevezett éjszakai járatot, amely ekkor már csupán Strasbourgot kötötte össze Béccsel.

Hotel, hajó... vonat

Illusztráció: Orient Express

A nyolcvanas évek elején azonban két nosztalgiajárat is indult az Orient Express márkanév használati jogának megvásárlásával. Mindkét szerelvényt a húszas és harmincas évekből származó vasúti kocsik felújított változatai alkották, így az aranykort megidéző luxusszolgáltatásokat nyújtva kínálták egy valódi időutazás élményét. A Venice Simplon-Orient-Express azóta is üzemel, immár a Belmond utazási csoport működteti, a Nostalgie Istanbul Orient Express azonban a kezdeti sikerek után csődöt jelentett.

Ez utóbbi azonban most egy új fejezet alapját szolgáltatja a luxusjárat szerteágazó sztorijában.

Amikor az Accor csoport a SNCF-től 2017-ben megvásárolta az Orient Express brand 50%-át, az elsődleges cél a márkanév alatt futó luxushotellánc kialakítása volt. Ennek megfelelően az első szálloda még az idén megnyílik Rómában, jövőre pedig Velencében is működik majd Orient Express hotel. Ám időközben a konszern bejelentette, hogy visszatér az emblematikus szerelvény is – és egyből két vonat viseli majd a világhírű nevet! Az Orient Express emellett az óceánokon is terjeszkedik: 2026-ra várható az első óceánjáró luxushajó.

​Nyomozás a vagonok után

Fotó: Orient Express

A rajongók számára a legfőbb hír, hogy 2025-ban újjáéled az eredeti Párizs–Isztambul járat.

Ehhez szükség volt némi szerencsére, egy vasúttörténész filmekbe illő nyomozására és egy dizájner elképesztő szaktudására is. Az ipartörténetre szakosodott Arthur Mettetal kutató még 2015-ben kezdte el feltérképezni és leltárba venni az SNCF számára a fellelhető összes Orient Express vagont. A munka során figyelt fel egy anonim YouTube-videóra, amelyben a Nostalgie Istanbul Orient Express elveszettnek hitt vasúti kocsijai is láthatók voltak. Az internetes térképek és műholdas felvételek kitartó vizsgálatával sikerült is beazonosítani a vagonokat, amelyek a lengyel–fehérorosz határ közelében sorakoztak a pusztában. Hosszas alkudozást követően az Accor megvásárolta a kocsikat az akkori tulajdonosuktól, és Maxime d’Angeac építészre bízta a felújításukat, illetve átépítésüket. A cél, hogy 2025-ben ismét Isztambul felé roboghassanak a történelmi hangulatú fényűzésre és pompára vágyó utasok. A munka még lázasan folyik, de közben már rendeztek kiállításokat a járat feltámasztásáról, így részletes képet kaphattunk arról, a 21. században miként álmodták újra a 20. század luxusjelképét.

A luxus művészete

Illusztráció: Orient Express

A vonat esszenciáját a külön vagont elfoglaló, nappaliból, hálószobából és fürdőszobából álló, 56 négyzetméteres elnöki lakosztály adja át a legjobban – az art déco irányzat által inspirált belső térben az anyagválasztás, a formavilág és a megmunkálás minősége is a felsőfokú luxusról szól. Az étkezőkocsik és a hálókocsikat is élénk színvilág, valamint a bársony és nemesfa (mahagóni, ében) bátor használata jellemzi. Ahol lehetett megtartották és felújították az eredeti elemeket, így a nagyon értékes Lalique-kristályokat, de az új dekorációs motívumok és minták is a húszas-harmincas éveket idézik.

Dolce vita

Illusztráció: Orient Express

Az Accor emellett 2024-ben egy vadonatúj szerelvényt is elindít: az olasz Dimore Studio által megálmodott vasúti kocsikból álló La Dolce Vita Orient Express a nevének megfelelően a hatvanas évekbeli olasz stílus újraértelmezése. A 12 lakosztályban és 18 fülkében összesen 63 utasnak jut hely és természetesen étkezőkocsi is helyet kap a szerelvényben: fine dinig étteremmel, lounge bárral és élő műsorral. A jövőre beüzemelő útvonalak Itália 14 régióját járják majd be, emellett három nemzetközi járat is indul majd Rómából: Párizsba, Isztambulba és horvátországi Splitbe.

Az Orient Express hosszú időn át etalonnak számított a komfortos utazásban – a feltámasztott szerelvény immár a luxus nosztalgiajáratok elit köréből akar kiemelkedni.

További látványtervek

Illusztráció: Orient Express


Illusztráció: Orient Express


Illusztráció: Orient Express


Illusztráció: Orient Express


Illusztráció: Orient Express


AMI MÉG ÉRDEKELHET