Idén új lendületre kapott a turizmus – de milyen trendek várhatók 2024-ben?

A regeneratív utazások és a holtszezon fellendülése mellett egy német szakember a spontán utazások visszaszorulására számít.

Fotó: Shutterstock
A németországi a&o Hotels and Hostels Európa legnagyobb magánkézben lévő hostellánca, melynek szálláshelyei összesen 9 országban várják a vendégeket. Oliver Winter vezérigazgató a Travel Daily Media honlapnak mondta el, szerinte milyen trendek fogják meghatározni a következő évet.


REGENERATÍV UTAZÁSOK

Mivel sok márka valódi fenntartható megoldások bevezetése helyett csak látszólag „zöldült" be a „fenntarthatónak” nevezett szolgáltatásaival, jövőre várhatóan az utazók közül egyre többen fognak utánajárni annak, hogy a cégek ajánlatai összhangban vannak-e az ígéreteikkel. A regeneratív utazás viszont túlmutat a fenntarthatóságon: nem csupán a környezet és a helyi ökoszisztémák védelmét és megőrzését helyezi előtérbe, hanem aktív szerepet játszik azok megújításában is.

A HOLTSZEZON FELLENDÜLÉSE

Fotó: Shutterstock

Winter úgy véli, hogy a holtszezon továbbra is kívánatos utazási időszak marad, különösen az enyhébb időjárás, az olcsóbb repülőjegyek és az egyre rugalmasabb, virtuális munkakörülmények miatt. Utóbbi egyébként nagyban hozzájárult a szektorban tapasztalható változáshoz: mióta az embereknek több lehetősége van a távmunkára, megugrott a fő utazási szezonnak számító nyári hónapokon kívül tett utazások száma.

ELŐRE FOGLALT UTAZÁSOK

Míg az a&o 2022-ben rendkívüli növekedést tapasztalt a last-minute foglalások terén, addig 2023-ban ez a trend elapadni látszott. Tavaly például a Berlinbe látogató vendégeik majdnem fele 24 órával az érkezés előtt foglalta le a szállást, idén viszont ez az arány csupán 30 százalék körülre volt tehető. Így bár tavaly sokan spontán utazásra adták a fejüket, Winter úgy véli, hogy a foglalási ablak jövőre ismét szélesedik – tehát az emberek sokkal előbb fogják lefoglalni szállásaikat, így utazásaikat is.


AMI MÉG ÉRDEKELHET