Rengeteg élményben lehet részed ebben a távoli országban – Mongólia mindenkit vár!

Az ismeretlen Mongólia: 5 kihagyhatatlan program a sivatagi túrától a nagyvárosi kalandig.

Fotó: Shutterstock

Dzsingisz Kán nyomdokain haladva úgy érezheted magad, mintha egy másik bolygóra csöppentél volna. Mongólia szelíden hullámzó lankáinak lenyűgöző képi világán túl a tájak gazdag változatosságával is találkozhatsz, a pompás hófödte hegyektől és az érintetlen erdőségektől a Góbi-sivatag aranyló homokjáig.

Élj nomádként!

Fotó: Shutterstock

Kötelező mongol program legalább egy éjszaka eltöltése egy nomád család jurtájában.

Ezeket a mongol nomádok által évezredek óta használt, kör alakú, nemezzel borított építményeket a mozgó életre tervezték, könnyen össze- és szétszerelhetők, belül pedig meglepően otthonosak és ízlésesek. Az ágyak egy központi tűzhely körül helyezkednek el, amelyet főzésre és fűtésre használnak. A táborban megszállva saját jurtád lehet, de még így is első kézből tapasztalhatod az országra jellemző vendégszeretet, miközben a közös birkahúsból, túróból és sajtból készült ételeken osztozol a családdal. Itt meghívást kaphatsz a helyi specialitás, az airag – erjesztett kancatej – megkóstolására is, de a bárányszem sem ritka étel a tányéron.

Fesztiválok, ősi sportok

Fotó: Shutterstock

A legjobb módja a hagyományos mongol kultúra megismerésének, ha részt veszel az ország legjobb fesztiváljain. A Naadam Fesztivál mind közül a legérdekesebb, ami a hagyományos mongol sportok – birkózás, lóverseny, íjászat – és még számos játék hatalmas, háromnapos ünnepe. Októberben Ölgiiben rendezik meg az Arany Sas Fesztivált, amely során a mesterien kiképzett sasok számos versenyszámban mutatják be vadászati képességeiket. Itt több kulturális eseményt, köztük teveversenyt és hagyományos lóversenyt is láthatsz.

A különleges főváros

Fotó: Shutterstock

Érthető, hogy elsősorban nem a nagyvárosi hangulatra vágynak az emberek Mongóliában, de Ulánbátor számos kulturális programot kínál. A dinamikusan fejlődő, kozmopolita metropolisz kiváló éttermeket, menő bárokat és számos meglepetést kínál – például virágzó indie zenei életet. Mindent megtudhatsz Mongólia történelméről a Mongol Nemzeti Múzeumban, de a Zanabazar Szépművészeti Múzeumot is kár lenne kihagyni. Merülj el az olyan látnivalókban is, mint a Gandantegchinlen kolostor és a Bogd Khan Téli Palota.

Góbi-sivatag

Fotó: Shutterstock

A Gobi Gurvansaikhan Nemzeti Parkban található Khongoryn Els kolosszális dűnéi a Góbi csúcspontjai. Az igazán emlékezetes élményt a sivatagban tett többnapos kempingtúrák során fedezheted fel, természetesen teveháton. Nem árt maximálisan felkészülnöd az időjárás minden lehetséges szélsőségére, nappal a forróságra, és az éjszakai – akár fagypont körüli – hidegre egyaránt.

Buddhista kolostorok 

Fotó: Shutterstock

A híres Erdene Zuu

Dzsingisz kán és a mongol birodalmi élet egyik legmaradandóbb öröksége a tibeti buddhizmus bevezetése volt.

Bár az 1937-es sztálini tisztogatások során Mongólia számos buddhista épületét elpusztították vagy bezárásra kényszerítették, a vallás búvópatakként fennmaradt az országban, Szovjetunió 1990-es összeomlása után pedig újjászületett. Ma 130 buddhista kolostor található szerte az országban, amelyekben mintegy 5000 szerzetes él. A legendás Erdene Zuu kolostort 1586-ban alapították az egykori Karakorum ősi fővárosában (ma Kharkhorin). Ez az egykor virágzó kolostor a szovjet megszállás alatt jelentősen megrongálódott és múzeummá alakították át. A közelmúltban ismét istentiszteleti hellyé avatták: bár a helyszínen korábban található 100 templomból csak három maradt meg, ez még mindig az ország egyik legfontosabb kolostora.


AMI MÉG ÉRDEKELHET