Várkastély a fehér kócsaghoz – Japán első világörökségi helyszíne

Idén 30 éve, hogy a XIV. századi himedzsi várkastély felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Fotó: Shutterstock

A tradicionális japán kastélyépítészet remeke Honshu szigetén, Himedzsi városa felett magasodik, és egész évben várja a látogatókat. A pompás középkori erődöt nem véletlenül keresik fel évente bő egymillióan.

Fotó: Shutterstock

Az emblematikus várkastély a feudális Japán egyik szimbóluma.

A fő- és három melléktornyot, 83 épületet, udvarok és várárkok sokaságát számláló, bonyolult védelmi rendszerrel megerősített komplexum még a Föld legszebb, legnagyobb váraihoz képest is kivételesnek számít. Költői becenevét (Siraszagi, vagyis Fehér kócsag) felszállni készülő madarat idéző formájáról, illetve jellegzetes színéről kapta: vakító fehér falaival szinte csillog a nap fényében. A japán építészet egyedi, összetéveszthetetlen stílusa testesül meg a praktikus szerkezetet drámai dizájnnal ötvöző épületekben, a felfelé ívelő, templomokéra emlékeztető pagodatetőkben.

Fotó: Shutterstock

Az UNESCO világörökségi listájára 1993-ban, a szigetország első kincseként felkerülő citadella bő hétszáz éves története során több átépítésen, bővítésen esett át. A himedzsi várkastélyt 1333-ban Akamatsu Norimura, az ősi Harima tartomány uralkodója építtette, fia egy évtizeddel később azonban az erődöt leromboltatta, hogy helyére Himeyama néven új kastélyt emeltessen. Az 1500-as években a Kuroda-dinasztia vitt véghez jelentős átalakításokat, a kastély végül 1609-ben, az Ikeda Terumasa tervei szerint készült, hármas várárokrendszer megépítésével nyerte el mai méreteit és formáját.

Utolsó lakói 1871-ben költöztek ki a falak közül.

Fotó: Shutterstock

Több alkalommal is csupán hajszálon múlt a várkastély megmaradása.

1871-ben egy helyi lakos bontási céllal vette meg az üresen álló erősséget, ám végül letett eredeti szándékáról. Míg 1945-ben az egész város elpusztult, a kastélyra ledobott bomba nem robbant fel, később pedig az 1995-ös kobei nagy földrengés sem tudott kárt tenni az épületegyüttesben.

A japán nemzeti kincsként számon tartott erődítmény átfogó renoválása 2015-ben fejeződött be. A csaknem 2,4 milliárd jenbe (16,1 millió euróba) kerülő beruházással növelték az épületek földrengésekkel szembeni ellenállását, lecserélték a tetőcserepek zömét és átfestették a külső falakat.

Fotó: Shutterstock

Japán legnagyobb vára tökéletes példája a hagyományos japán kastélyépítészetnek. A 46,4 méter magas fő erőd ablakaiból 360 fokos panoráma nyílik a városra. A központi épület hat szintje mind bejárható, leghíresebb látnivalója az „ezermatracos szoba”, melynek padlóját 300 tatami, falait pedig tömérdek régi fegyver és páncélzat borítja. A várkastély naponta 9-től 17 óráig tart nyitva, angol nyelvű tárlatvezetések 10 és 13 órakor indulnak. Jegyek elővételben nem, csak a helyszínen, és kizárólag aznapra válthatók, így a sorban állás a kapuk előtt meglehetősen gyakori. Idén a belépő felnőtteknek 1000 jent (6,7 euró), diákoknak 300 jent (2 euró) kóstál.

A kastély tornyainak, meredek lépcsőjének megmászását követően az árnyas-illatos, nagy odafigyeléssel gondozott Kokoen kert igazi üdítő élményt jelent. A 3,6 hektáros parkot 1992-ben adták át, kilenc, fallal körülvett kertjét az Edo-korszak különböző stílusaiban tervezték.

Az ösvényekről, a tavak hidacskáiról pazar kilátás nyílik a himedzsi kastélyra.
AMI MÉG ÉRDEKELHET