Az álommelóktól az önkéntességig – így utazz költséghatékonyan! (3. rész)

Hosszabb utazások során ugyanakkor már nemcsak a kiadási, hanem a bevételi oldal is fontos lehet, elvégre több hónapnyi csavargás során jól jön minden pluszforrás.

Fotó: Shutterstock

Sorozatunk első részében megmutattuk, miként lehet spórolni az útköltségeken, a második részben megnéztük, miként tehetjük olcsóbbá a szállást, míg a záró részben a költséghatékony ott-tartózkodásról lesz szó, hosszabb és rövidebb kiruccanásaink során.

Fotó: Shutterstock

Jó hír, hogy nem kell digitális nomádnak lennünk ahhoz, hogy pénzt keressünk, miközben világot látunk.

Időről időre belefuthatunk jól csengő turisztikai kampányokba (főleg Ausztrália jeleskedik a műfajban), amelyek igazi álommunkahelyeket hirdetnek. Kerestek már gondnokot például Queenslandre, hogy a közösségi médiában népszerűsítse a térség látnivalóit, és volt, hogy a sziget fenntartásában kellett tényleges szerepet vállalni. Például elirányítani a turistákat, és figyelemmel kísérni az élővilágot (amelybe cápák megjelölése és koalák befogása is beletartozik) – ilyesmire az elhagyatottabb szigeteken vagy a Nagy-korallzátony környékén lehet példát találni.

Ha azonban nem vagyunk olyan szerencsések, hogy az ilyen lehetőségeket elnyerjük, de hosszabb ideig szeretnénk külföldön maradni, az önkéntesség – főként fiatalabb korban – remek lehetőséget kínál a világlátásra. Az Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service – EVS) az egyik legismertebb olyan szervezet, amely a 17 és 30 év közöttieket segíti abban, hogy hosszabb-rövidebb ideig (2-12 hónapig) külföldi önkéntes munkát végezhessenek. A jelentkezők általában egy társadalmilag hasznos, nonprofit szervezetnél dolgozhatnak az ifjúsági- és gyerekprogramok, a szociális szféra, a kultúra, a művészetek, a környezetvédelem és a sport területén.

Fotó: Shutterstock

Ezeken kívül világszerte számos további önkéntes program áll rendelkezésre, melyek keretében sem az utazási költségekre, sem a szállásra nem lesz gondunk. Ha pedig nem riadunk vissza egy kis kétkezi munkától, esetleg szívesen segítenénk a kihalás szélén álló fajok megmentésében, vagy érdekel bennünket, milyen is egy dél-olaszországi olajbogyószüret, lehetőségekben nem lesz hiány. Mások mellett a Workaway és a HelpX platformok abban segítenek, hogy az utazókat olyan házigazdákkal kössék össze, akik különböző projektekhez keresnek segítséget, és napi néhány órás munkáért cserébe a házigazdák ingyenes szállást és néha étkezést is biztosítanak.

A projekt a mezőgazdaságtól és kertészkedéstől kezdve a tanításon és gyermekfelügyeleten át bármi lehet.

A WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) például a világ különböző pontjain található organikus szemléletű gazdák és leendő önkénteseik között közvetít, míg a rászorulóknak szerte a világon megfizethető lakásokat építő Habitat for Humanity révén szállás és ellátás fejében építési projektekben vehetünk részt.


MENNYIBE KERÜL AZ ÉLET KÜLFÖLDÖN?

Érvényes szabály, hogy minél több időnk van az utazásra, annál több az esélyünk a spórolásra.

Főleg hosszabb, többhetes, esetleg hónapos utazások esetén érdemes a www.numbeo.com/cost-of-living/ oldalt böngészgetni, amely egy adott ország megélhetési költségeiről (közlekedés, élelmiszerárak, lakásbérleti díjak) ad tájékoztatást. E fontosabb kiadások mértékét látva a tervezés is könnyebbé válik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET