Nem is gondolnánk, hol tanyázik a legtöbb baktérium egy repülőn

Megvizsgálták az utasterek legszennyezettebb részeit.

Fotó: Shutterstock


Hiába tesznek meg mindent a légitársaságok takarítói azért, hogy a repülőgép belsejét tisztán bocsássák az utasok rendelkezésére, bizonyos felületek megtisztítására nem mindig jut idő. A szakértők öt olyan helyet azonosítottak, amelyeket – hacsak lehetséges – ne érintsünk meg.

​BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK

Fotó: Shutterstock

A Travel + Leisure által megkérdezett szakértők véleménye szerint az ülések zsebében található dokumentum, amely a biztonsági utasításokat sorolja fel, az utastér egyik legszennyezettebb pontja. A sok utas által kézbevett nyomtatvány ugyanis egy olyan eldugott helyen van, hogy a sürgős takarítás közben szinte senki nem gondol rá, hogy kivegye és megtisztítsa. Ezért elolvasása után használjunk kézfertőtlenítőt, és – az utánunk repülő utasokra is gondolva – töröljük le a brosúrát.

​KÉZIPOGGYÁSZ-TARTÓK

Fotó: Shutterstock

A fej feletti tárolórekeszeket rengeteg utas és légiutaskísérő megérinti, mégis ritkán takarítják őket. Mivel pakolás közben szinte lehetetlen, hogy ne érjünk hozzá, érdemes fertőtlenítő hatású törlőkendőn keresztül megfogni a rekesz ajtaját.

KILINCSEK

Fotó: Shutterstock

Miközben a gépek mosdóinak belsejét rendszeresen kitakarítják, az ajtókilincsekre ugyanez már nem érvényes. Tavaly októberben egy riporter, Andrea Sachs gyűjtött mintákat a fedélzet minden pontjáról, és az adatok kiértékelésekor az összes megérinthető felület közül a mosdóajtók kilincse bizonyult a legszennyezettebbnek.

​LEHAJTHATÓ ASZTALOK

Fotó: Shutterstock

Az utasok többsége tisztában van azzal, hogy a repülőgépek tele vannak szennyeződéssel, de a szakértők szerint azt már nem tudják, hogy a lehajtható asztalok mennyire koszosak. Mivel a reptéri takarítás szinte sosem elég alapos, rendszerint rengeteg baktérium tanyázik az evésre szolgáló felületen, ezért étkezés előtt mindenképpen töröljük le őket.

​ÜLÉSHUZATOK

Fotó: Shutterstock

Az ülések huzatát csak látványos szennyeződés vagy hivatalos bejelentés esetében tisztítják meg, esetleg cserélik ki őket, ami több szempontból is problémás. Egyrészt az utasok sem vesznek észre minden szennyeződést, és nem is mindig számolnak be róluk, másrészt pedig a menetrend gyakran mindenek fölött áll – ezért a koszos huzatokat nem cserélik ki, ha ez komolyabb késést okozna.

AMI MÉG ÉRDEKELHET