Korántsem csak síelni lehet a hóban– íme négy különleges téli program Európában

A tél azoknak is tartogat értékes meglepetéseket, akik a siklás helyett inkább valamilyen más tevékenység keretében töltődnének fel.



Ausztria – lazulás, elvonulás

Tirol nem csupán a síelők számára ideális desztináció, hanem azoknak is, akik hótalpas túrák, illetve sífutás keretében szeretnék megcsodálni Ausztria hegycsúcsait. Emellett, a MoaAlm téli elvonulási programjai során fenntartható módon élvezhetjük a hegyek csendességét: a résztvevőkre házi vegetáriánus fogások, napelemes faházak, jacuzzi és jógaórák várnak.

Finnország – téli kalandok

A tradicionális számi kultúra fontos elemét képezi a huskyk által húzott kutyaszános közlekedés, melyet szerencsére a lelkes turistáknak is van lehetőségük kipróbálni. A lappföldi Harriniva Hotels husky-szafarijának keretében például a távoli vadon kunyhói között száguldozhatunk, ezek után lehetőségünk van a klasszikus finn szaunákban felmelegedni, az estét pedig az északi fények varázslatos játékával zárhatjuk le. Emellett nyílt tűz fölött próbálhatjuk ki a hagyományos finn ételeket, valamint a csoport tagjai a huskyk mindennapjaiban is segédkeznek.

Franciaország – sportos programok

A téli sportok nem merülnek ki a síelésben vagy a snowboardozásban: a francia Alpok tökéletes választás lehet azoknak a társaságoknak, akik az arany középutat keresik. Az Undiscovered Mountains utazási vállalat Franciaország déli régiójában szervez olyan alpesi programokat, melyek nem a lesiklásra fókuszálnak. Felfedezhetjük az Écrins Nemzeti Park gleccserekben gazdag területét, ellátogathatunk a Serre-Poncon-tó kristálytiszta partjaihoz és bebarangolhatjuk a Champsaur-völgy lejtőit. Ha pedig nem akarunk elszakadni a felszerelésünktől, vezetett síléces túrák közül is válogathatunk.

Fotó: Shutterstock

Svédország – Különleges állatok között

Ha még sosem találkoztunk élőben rénszarvasokkal, jávorszarvasokkal és különböző téli madarakkal, akkor a svéd Jokkmokk kiváló úti cél lehet, ugyanis itt találhatók Európa legnagyobb állományai. A tábortüzes étkezésektől kezdve a számi közösségben történő sátorozáson át egészen az északi fényekig, Lapónia UNESCO világörökségi helyszíne nem fog csalódást okozni a természet szerelmeseinek.

Fotó: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET