Cipru, insula iubirii și frumuseții

A treia cea mai mare insulă din Marea Mediterană câștigă an de an în popularitate, deoarece clima plăcută și caldă din Cipru oferă condițiile unei vacanțe perfecte.

Foto: 123rf
Potrivit mitologiei grecești, aici s-a născut Afrodita, zeița iubirii și frumuseții, din acest motiv mulți sosesc în această minunată insulă pentru a se căsători sau în luna de miere.

Cipru are tot ce este necesar pentru o vacanță lipsită de griji sau pentru o pauză relaxantă. Este plină de obiective istorice și plaje din ce în ce mai bune, în ale căror ape azurii cristaline ne putem scălda din mai până în noiembrie. În această perioadă a anului și vremea este pe placul turiștilor, căci soarele strălucește constant, iar apa mării este caldă. Totuși, nu vara merită să călătorim în Cipru – atunci sunt deseori 40 de grade în timpul zilei - ci primăvara sau toamna.

Deși din punct de vedere juridic tot teritoriul Ciprului face parte din Uniunea Europeană, practic însă, acest lucru este valabil doar pentru partea sudică. Nordul insulei este sub ocupație turcească din 1974, fiind delimitat de partea sudică independentă de zona demilitarizată controlată de ONU, așa numita Linie Verde, care desparte în două și capitala Nicosia. Moștenirea trecutului colonial britanic este limba engleză utilizată la scară largă și volanul mașinilor pe partea dreaptă, respectiv cele două baze militare britanice din sudul insulei, Akrotíri și Dhekelia.

Pafos – orașul Afroditei

Foto: 123rf

Dintre orașele cipriote, Pafos oferă cea mai interesantă experiență culturală. Este un loc minunat de relaxare pentru cei care nu doresc petreceri zgomotoase și pe lângă plaje caută și altfel de distracții. Centrul istoric și situl arheologic care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO merită cu siguranță o vizită, iar seara, promenada de pe coastă și cetatea iluminată încurajează o atmosferă romantică.

Aflat la nord de Pafos, plaja cu nisip auriu a Golfului Coral este paradisul celor care iubesc soarele. În golful protejat de curenții puternici se poate înota în siguranță, apa fiind atât de curată, încât a primit simbolul „steag albastru". Stațiunea și-a păstrat farmecul în ciuda popularității sale răspândite în rândul turiștilor. Pe coasta vestică a insulei, această plajă este obligatorie!

La sud-est de oraș, spre Limassol, respectiv Akrotíri, este porțiunea de coastă renumită pentru stânca Afroditei. Potrivit mitologiei grecești, aici s-a ridicat din valuri zeița iubirii și frumuseții. Mii de cupluri îndrăgostite vin în acest loc, pentru că potrivit legendei cei care înoată de trei ori în jurul stâncii Afroditei câștigă iubirea eternă.

Larnaca și Ayia Napa

Foto: 123rf

Larnaca este cel mai vechi oraș din Cipru, fondat în urmă cu peste 6.000 de ani. Este o stațiune de vacanță excelentă, cu plaje frumoase, iar pe faimoasa sa promenadă de pe litoral se aliniază unul după altul restaurante, baruri și cafenele. Există, de asemenea, multe de văzut, în centrul istoric este de neratat Biserica Sfântul Lazăr construită în secolul al IX-lea, dar și moscheea Hala Sultan Tekke, unde este înmormântat Umm Haram, mătușa profetului Mahomed.

La circa jumătate de oră cu mașina de Larnaca se ajunge în cea mai aglomerată stațiune de vacanță din Cipru, Ayia Napa, unde petrecerile se țin lanț. Cea mai la modă plajă de acolo, Nissi Beach, este după mulți cea mai frumoasă plajă din Cipru, dar în zonă există și multe alte secțiuni frumoase de coastă. Plajele cu nisip alb aduc aminte de plajele tropicale, iar scăldatul aici este într-adevăr o experiență magică. Prin urmare stațiunea merită vizitată ziua chiar și de cei care noaptea preferă liniștea.

AMI MÉG ÉRDEKELHET