K'gari este din nou numele celei mai mari insule de nisip din lume

Guvernul statului Queensland, Australia, a readus oficial numele fostei Insule Fraser înapoi la denumirea indigenă K'gari.

Cea mai mare insulă de nisip din lume, care se întinde pe o suprafaţă de 1.840 de km pătraţi, a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO încă din 1992. Acoperită de păduri tropicale, lacuri și cascade, K'gari este o destinaţie ecoturistică populară, care a avut aproximativ 800.000 de vizitatori în anul precedent.

Foto: teq.queensland.com

Guvernul din Queensland a anunțat schimbarea oficială a numelui uneia dintre cele mai prețioase și mai importante destinații culturale ale statului australian, fosta Insula Fraser, care va purta numele tradițional de „K'gari”. Decizia recunoaște în mod oficial legătura tribului Butchulla cu insula formată din acumularea de nisip de-a lungul a 750.000 de ani. În cultura tradițională Butchulla, K'gari are o imensă semnificație istorică, cu mituri și evenimente legate de lacurile, linia de coastă și pădurea tropicală a celei mai mari insule de nisip din lume. Tribul Butchulla i-a înțeles semnificația de aproximativ 20.000 de ani, creând o legătură incredibilă între pământ, mare, floră și faună, care conviețuiesc în armonie.

Foto: teq.queensland.com

Situată la doar 300 km nord de Brisbane, pe coasta de sud a Statului Queensland, insula este singurul loc din lume unde pădurile tropicale înalte cresc pe dune de nisip ce depășesc uneori 200 de metri.

K'gari este și va continua să fie o destinație populară atât pentru vizitatorii interni, cât și pentru cei internaționali.

Pe insula specială nu există drumuri, iar vizitatorii sunt ghidați de potecile de nisip și de căile navigabile care duc spre toate colțurile, inclusiv spre apa cristalină din Lacul Boorangoora (McKenzie), unul dintre cele aproximativ 100 de lacuri de apă dulce de pe insulă. Cel mai mare lac ”cocoțat” din lume, cunoscut de tribul Butchulla sub numele de Lacul Boomanjin, se găsește, de asemenea, pe K'gari.

Video despre K'gari 

www.youtube.com

Must-do experiences on K'gari (Formerly Fraser Island)


AMI MÉG ÉRDEKELHET