5 obiceiuri pe care le putem prelua de la spanioli, dacă vrem să fim la fel de fericiți ca ei

8 din 10 persoane din Spania nu și-ar dori niciodată să înceapă o viață nouă în altă țară. Dar care este secretul pentru care spaniolii se simt atât de bine în pielea lor?

Cuplu cu steagul spaniol
Foto: Shutterstock

Probabil că ai auzit deja despre tulburarea afectivă sezonieră (SAD) - un tip de depresie care apare mai ales odată cu schimbarea anotimpurilor, în special în perioadele reci și întunecate. Oamenii de știință spun că, în cazul unor niveluri adecvate de vitamina D, SAD nu se dezvoltă, ceea ce înseamnă că spaniolii sunt mai puțin afectați datorită numărului mare de ore de soare (Alicante, de exemplu, este cel mai însorit oraș din Europa). Dar acesta nu este singurul motiv pentru care sunt mai fericiți decât majoritatea europenilor – iată câteva obiceiuri pe care merită să le preiei!

REGIM ALIMENTAR

Cercetările au arătat că anumiți nutrienți – cum ar fi acidul gras Omega-3, care se găsește în peștele gras - pot contribui la starea generală de bine, care este direct legată de fericire. Dieta mediteraneană este bogată în fructe și legume sănătoase și în "uleiul inimii", uleiul de măsline.

Foto: Shutterstock

FAMILIE

Pe lângă faptul că au cea mai mare speranță de viață din Europa, un studiu recent arată că mamele spaniole sunt cele mai fericite și mai mulțumite din Europa. Majoritatea tinerilor nici măcar nu se gândesc să plece de acasă înainte de 30 de ani, ceea ce este un fenomen natural și normal acolo. Atât catalanii, cât și spaniolii sunt o societate foarte sociabilă, în care bunicii devin de obicei un membru apreciat al familiei, trăind și socializând cu generația tânără. În plus, copiii participă la activități comunitare în același mod ca și adulții.

În restaurantele și barurile din Spania, cei mici aleargă în jurul meselor, toată lumea fiind obișnuită cu asta.

Foto: Shutterstock

CARPE DIEM!

Psihologii spun că prețuirea micilor momentelor de bucurie este cheia fericirii, nu faima sau banii.

Spaniolii știu să savureze plăcerea momentului, fie că este vorba de o cafea delicioasă dimineața, de un prânz copios cu prietenii sau chiar de un apus de soare frumos. De asemenea, în Spania, există o mulțime de festivaluri și sărbători, adesea sălbatice și neobișnuite, indiferent de mărimea localităților. Spaniolii au grijă să se dezlănțuie și să danseze din toată inima și nu regretă numeroasele sticle pe care le deschid.

Foto: Shutterstock

CULTURĂ

"Arta spală de pe suflet praful vieții de zi cu zi", spunea Picasso, iar spaniolii, care participă cu regularitate la expoziții și evenimente, sunt fideli acestui dicton. De obicei „consumă” cultură în grup, iar după aceea au tendința de a se așeza la un restaurant sau la un bar pentru a discuta despre ceea ce au văzut.

MULTĂ MIȘCARE

Majoritatea spaniolilor se mișcă în mod regulat, fac drumeții sau pur și simplu se plimbă în parcurile, pădurile și plajele din apropiere. Este adevărat că Peninsula Iberică oferă locații excelente pentru jogging și ciclism, dar la fel și pentru sporturi extreme, dar important este să facă mișcare, ceea ce îi menține energici.

AMI MÉG ÉRDEKELHET