Természetjárók, figyelem – megújult a romániai flórát és faunát bemutató alkalmazás!

A Vad Románia Egyesület (Asociația România Sălbatică) tavaly indította el az azonos nevű okostelefonos alkalmazást, amely az eddigi legösszetettebb digitális segédeszköz az ország természetjárói számára.

A România Sălbatică alkalmazást eddig több mint 5000 felhasználó töltötte le, az új dizájnnal, több funkcióval, információval és látványos fotókkal jelentkező új verziót az ő visszajelzéseik alapján fejlesztették ki. Az új alkalmazás teljes mértékben ingyenesen tölthető le és használható.


A România Sălbatică alkalmazás révén folyamatosan kapcsolódhatunk a természethez, és még jobban megérthetjük az ország biodiverzitásának fontosságát. Segítségével öt külön csoportra – Kárpátok, érintetlen erdőségek, Duna és Duna-delta, Fekete-tenger és a biogeográfiai régiók – bontva térképezhetjük fel Románia természeti értékeit. A regisztrációt követően elmenthetjük a felkeresni kívánt vidékek listáját és különböző eseményeket adhatunk a naptárunkhoz. Ráadásul számos tanácsot és ajánlást kapunk az összes régióhoz és túraútvonalhoz, valamint látványos fotókat a hely flórájáról és faunájáról. Az alkalmazás egy másik hasznos funkciója a romániai rezervátumok és védett területek átfogó ismertetése.

Az alkalmazás letölthető itt: iOS | Android.

Az alkalmazás rendkívül hasznos eszköz lehet az osztályteremben is, a földrajz- vagy természettudományos órák támogatására, de akár otthon is az egész család számára. Az egyik legfőbb újdonság a kvízjáték, amelyben a felhasználók animált karakterek vezetésével tanulhatnak a természetről, és pontszámok és jelvények segítségével követhetik nyomon a fejlődésüket.

A Vad Románia projekt 2010-ben indult el Dan Dinu természetfotós kezdeményezésére. Az eddigi legnagyobb eredmény a 11 év munka után, 2021-ben bemutatott, és az azóta a legnépszerűbb romániai dokumentumfilmé vált Vad Románia című természetfilm, amely számos díjat nyert a nemzetközi fesztiválokon. Emellett számos oktatási vetítés, fotókiállítás, egy egyedülálló fotóalbum és egy mobilalkalmazás fűződik a kezdeményezéshez, amely így mátra egy közel 150 000 felhasználóból álló interaktív online közösséggé nőtte ki magát.


AMI MÉG ÉRDEKELHET