Vakációzz úgy, mint az olaszok – 5 itáliai úti cél, ami a helyiek kedvence

Az olaszok nagyon szeretnek a saját hazájukban nyaralni, lássuk, pontosan hol!

Fotó: Shutterstock

Augusztusban az olasz városok szinte kiürülnek és mindenki a tengerpartokra, szigetekre vagy a hegyekbe utazik néhány hétre. Persze nem ugyanoda mennek, ahova a külföldről érkező turisták többsége a kevésbé ismert úti célokat választják és bizony érdemes követni a példájukat.

Tuscia régió

Fotó: Unsplash

Lazio tartomány északi részén, Rómától néhány órányira található Civita di Bagnoregio, amelyik Olaszország egyik legszebb fallal körülvett városa. A három kanyon között magasan egy sziklaszirtre épült, mindössze néhány állandó lakosú, kísérteties szépségű település csak egy 366 méteres, szakadékon átívelő hídon keresztül érhető el. A kapun túljutva a reneszánsz korabeli sikátorokon keresztül kanyaroghatunk a városban, amely valaha sokkal nagyobb volt – külső szélei ugyanis leomlottak a kanyonba.

Tuscia régió persze mást is tartogat, itt található például Európa legnagyobb vulkanikus tava, a Bolsena is.

Urbino

Fotó: Unsplash

A Firenzétől keletre, az Appennineken túl, a Marche tartomány középső részén húzódó Urbino Olaszország egyik művészeti központja. A fallal körülvett téglaváros ad otthont a Palazzo Ducale-nak, Federico da Montefeltro herceg udvarának, aki a – Firenzén kívüli – reneszánsz művészet egyik fontos szereplője volt.

Hatalmas palotája ma jelentős művészeti galéria, ahol többek között Piero della Francesca, Botticelli és Raffaello művei láthatók.

Utóbbi ráadásul a városban is született, így az ő szülőháza is megtekinthető korai alkotásaival. Persze nemcsak a galériák miatt érdemes ideutazni, Urbino nyüzsgő, egyetemi város, tele bárokkal, parkokkal és fantasztikus kilátással a környező dombokra.

Maremma partvidék

Fotó: Unsplash

A rómaiak hétvégéiket előszeretettel töltik Toscana déli, Lazio határát súroló partszakaszán. Itt strandokat, drámai kanyonok tetején fekvő városokat, valamint – ahogy Olaszországban általában mindenhol – remek ételeket találunk.

Nyáron kihagyhatatlanok a Monte Argentario strandjai, ezt a kis szigetet egy vastag homokpad köti a szárazföldhöz.

Capalbio és Pitigliano hegyi városkák is megérnek egy látogatást, majd nyugatabbra található a Terme di Saturnia forráscsoport, ami attól különleges, hogy az itt lévő szálloda vendégei számára kialakított medence egy természetes kráter, így a víz egyenesen a forrásból bugyog felfelé.

Camogli

Fotó: Unsplash

Ha a Cinque Terre túl zsúfolt, Portofino pedig túl csillogó az ízlésünknek, akkor a liguriai tengerpart visszafogott szépsége biztosan tökéletes lesz – és ezt az olaszok is így gondolják. Camogli az erdővel borított dombokkal a háttérben, a kavicsos öböl mentén sorakozó, cukorkaszínű házaival maga az olasz Riviéra – egy csipetnyi nosztalgikus hangulattal. Érdemes sétát tenni a város elegáns, színes házai között és felmászni a Castello della Dragonara, a tengerre néző, 13. századi erődítmény tetejére.

Nyáron búvárkodhatunk is a San Fruttuoso partjainál, ahol egy vízalatti Jézus-szobor ígér fantasztikus látványt.

A környéken Portofino, Santa Margherita Ligure és Rapallo is megér egy látogatást.

Pantelleria

Fotó: Shutterstock

A Szicília délnyugati partjainál fekvő ovális alakú sziget közelebb van Tunéziához, mint Itáliához – az olaszok (és az A-listás sztárok) számára pedig tökéletes, ha egy kis elszigetelt kiruccanásra vágynak. Térerő szinte alig van errefelé, a legjobb éttermek egyszerű tengerparti kunyhók, égig érő szállodák helyett pedig hagyományos, fehérkupolás házikók sorakoznak a sziklákon.

Túl sok programlehetőség nincs errefelé, de épp ez a lényeg!

A főút, amely körbejárja a szigetet, apró öblökhöz és strandokhoz vezet, ahol meleg termálforrások bugyognak fel a tenger fenekéről. Aki nem kedveli a sziklás partszakaszt, annak a szárazföld belsejében található Specchio di Venere, azaz a Vénusz tükre lesz a tökéletes célpont, amely egy régi vulkáni kráterben kialakult, kénben gazdag termálvízzel teli, ragyogó türkizkék tó.

AMI MÉG ÉRDEKELHET