Una dintre cele mai frumoase case din lume – Vila Fallingwater

Din iulie 2019 clădirea, împreună cu alte câteva lucrări ale lui Frank Lloyd Wright, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Foto: Pixabay
Când Edgar J. Kaufmann i-a cerut lui Frank Lloyd Wright să proiecteze o casă rurală pentru familia lui, nici nu se gândea că arhitectul va schiţa pentru ei una dintre cele mai faimoase reședinţe din toate timpurile, Fallingwater.

Foto: Unsplash

Edgar J. Kaufmann, membru al unei familii importante din Pittsburgh și soţia sa, Liliane, nu au fost niciodată cunoscuţi pentru gusturile lor obișnuite. În calitate de proprietari ai lanţului de magazine Kaufmann's, au călătorit prin întreaga lume, dar s-au întors mereu în regiunea lor preferată, Bear Run.

Aria protejată situată în Munţii Apalași este un loc minunat pentru drumeţii, cu păduri dese, plante și animale autohtone rare și multe pâraie.

Când prin fiul lor, Edgar Kaufmann Jr., l-au cunoscut pe arhitectul Frank Lloyd Wright, i-au cerut să le proiecteze o casă demnă de peisajul rural pe care l-au iubit cu atâta pasiune – și cu vedere la cascada lor preferată. Wright este unul dintre cei mai remarcabili arhitecţi din prima jumătate a secolului al XX-lea, fiind primul care a folosit termenul de arhitectură organică pentru propriile sale lucrări, deoarece întotdeauna s-a străduit să creeze armonie deplină între clădirile sale și mediul înconjurător. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York.

Ilustrație: Pixabay

Circulă numeroase legende despre clădire, de exemplu că arhitectul a schiţat primele planuri în doar două ore. Potrivit unui alt zvon, și cuplul Kaufmann a fost surprins că Wright nu a proiectat casa de vacanţă în faţa cascadei, ci deasupra acesteia.

În urmă cu 85 de ani, clădirea de 268 de metri pătraţi a fost considerată deosebit de extravagantă.

Liniile care se întâlnesc în unghiuri drepte, cornișele rotunjite din beton, suprafeţele mari de sticlă și mulţimea de ferestre au fost toate soluţii revoluţionare în anii 1930.

Iniţial, costurile Fallingwater s-ar fi oprit între 20 de mii și 30 de mii de dolari, dar până la finalizarea construcţiei – inclusiv a casei de oaspeţi adăugate ulterior – factura ajunsese la 155 de mii de dolari. Aceasta a inclus onorariul de 8.000 de dolari al arhitectului și mobilierul de nuc în valoare de 4.500 de dolari.

Convertită la preţurile de astăzi, suma totală este în jur de 3 milioane de dolari.

Foto: Shutterstock

Deși clădirea a adus multă bucurie în viaţa familiei și a vizitatorilor, încă de la începutul construcţiei au apărut îndoieli cu privire la structura sa. Ulterior s-a dovedit că nu fără motiv, pentru că nu a fost folosit oţel suficient de rezistent pentru a susţine cadrul de beton de la primul etaj, astfel încât clădirea s-a lăsat în timp, fiind nevoie în 2002 de o renovare majoră.

Dar, în ciuda defectelor sale, Fallingwater este o realizare arhitecturală revoluţionară care respectă prin fiecare element mediul care a inspirat crearea sa.

Foto: Wikimedia

Din iulie 2019 clădirea, împreună cu alte câteva lucrări ale lui Frank Lloyd Wright, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. În 1937, revista Time a scris despre clădire ca fiind cea mai frumoasă lucrare a lui Wright, în 1966 vila a devenit unul dintre reperele istorice ale Statelor Unite, iar în 1991 Asociaţia Americană a Arhitecţilor (AIA), a declarat-o cea mai frumoasă lucrare proiectată vreodată.

Deși iniţial a fost o casă de vacanţă de familie, în scurt timp s-a dovedit a fi o adevărată capodoperă care atrage drumeţii și fanii arhitecturii organice. În 1963 Edgar Kaufmann Jr. a donat proprietatea inspectoratului forestier din zonă, având încredere că, în calitate de muzeu, ar putea deveni o adevărată

AMI MÉG ÉRDEKELHET