Világkonyha: pontosan hogyan készül a halszósz? És mi az umami?

Az ázsiai konyha egyik alapfűszere, a halszósz legalább olyan alap ételízesítő a keleti konyhában, mint a szójaszósz, a wasabi vagy a miso. Utánajártunk, miből és hogyan készül.

Fotó: Shutterctock

Akár kínai, vietnámi, thai, maláj vagy koreai konyháról beszélünk, e konyhák alapja az ízek kiegyenlítése, ezért minden ételbe kerül édes, sós és savanyú ételízesítő. Édes lehet egy kis cukor, szirup, méz vagy édes chiliszósz, a sós általában egy érlelt szósz vagy paszta (szója-, halszósz) a savanyú pedig általában rizsecet vagy limelé.

Fotó: Shutterstock

Vietnámi Bun Bo Nam Bo leves halszósszal

A halszósz egy halból készült, érlelt-erjesztett barnás színű szósz, aminek igen erős illata (sokak szerint szaga) van, egyszerre sós és édeskés. A halszószt kicsi halakból, rákokból, olykor osztrigából vagy garnélából fermentálják, tesznek hozzá rengeteg sót, szójababot és fűszereket (chili, koriander, citromlé, rizsecet). A végeredmény, vagyis a kész halszósz fűszerezéshez és pácoláshoz is remek: húsokat, halakat és tofut is marinálhatunk benne, de gyakori az is, hogy mártogatós lesz belőle. Nincsen konkrét recept, és az ázsiai országokban más-más alapanyagokat is használnak, de alapvetően mindegyik hasonlít a 2300 évvel ezelőtti, eredeti, kínai verzióra.

Mi is az umami, ami rengeteg keleti szakácskönyvben és főzőműsorban is szóba kerül? Az umami az úgynevezett ötödik íz: egy harmonikus ízhatás, ami szó szerint egy kellemesen sós ízt jelent – ételkészítés közben az umami elérése a cél. Ha tudományosan akarjuk megközelíteni, akkor az umami a monoszódium-glutamát, amit úgy 40 éve azonosítottak laborban, de már vagy 100 éve ismert a létezése. A glutamát egy természetes vegyület, ami az emberi szervezetben is jelen van, így kívánjuk is, a húsos vagy halas ételeknek pedig természetes velejárója (a halszószban természetesen benne van). Persze ma már az élelmiszeripar is előállítja mesterséges módon, hogy felhasználásával ízletesebbé, vonzóbbá tegye az ételeket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET