Mekkora megtett távolsággal lett világrekorder egy svájci hidrogénüzemű vonat?

A Stadler megdöntötte a hidrogénüzemű személyvonatok által megtett megállás nélküli leghosszabb világrekordját.

Fotó: Stadler


A rekordot jelentő utazás 2024. március 20-án este kezdődött az Egyesült Államokban: a Stadler FLIRT-H2 motorvonat váltásban dolgozó mozdonyvezetőkkel 46 órán keresztül haladt megállás és tankolás nélkül a Colorado állambeli ENSCO tesztpályán. 2024. március 22-én a szerelvény 2883 megtett kilométer után állt meg, ami új világrekordot jelent. Ráadásul ez a távolság hatszor hosszabb, mint a FLIRT-H2 technikai specifikációjában szereplő hatótávolság.

A Stadler a világ egyik vezető vonatgyártója, és korábban már beírta magát a Guinness Rekordok Könyvébe az alternatív meghajtás terén. A FLIRT Akku nevű szerelvény a FLIRT modell akkumulátoros változata 2021 decemberében érte el a rekordot a leghosszabb, tisztán akkumulátoros üzemmódban megtett úttal (224 kilométer Németországban).

Fotó: Stadler

A FLIRT H2 modellt egy kaliforniai társaság számára tervezték és építették.

A két kocsiból álló modell 108 utas szállítására alkalmas, a végsebessége pedig 130 km/h. A két kocsi közé beépített üzemanyagtartályok hidrogént tárolnak, amit üzemanyagcellák alakítanak át menet közben elektromos árammá, amely aztán a hajtórendszert energiával ellátó akkumulátorokba kerül. Emellett a technológia visszanyeri a fékezési energiát is, amit szintén a villanymotorok áramellátására használ fel.

Fotó: Stadler

Egy másik kaliforniai társaság 2023-ban négy FLIRT H2 vonatot is rendelt, amelyek egyenként négy kocsiból állnak, így jóval több utast képesek szállítani. A vállalat természetesen az európai piacon is forgalmazza a hidrogénnel működő szerelvényt, amelyből két olasz vasúttársaság 15 darabot rendelt. A zero emissziós vasúti mobilitás területén a versenytársak közé tartozik az Alstom, amely 2024-ben 14 hidrogénüzemű vonatból álló flottát szállított a németországi Alsó-Szászország vasúti társasága számára.

AMI MÉG ÉRDEKELHET