Évente csupán ezer turistát engednek be a Föld legnagyobb barlangjába

Cseppkövek mellett esőerdő és folyó is akad a vietnámi Son Doong mélyén.

Fotó: Unsplash


A ma napig jórészt feltáratlan a világ legnagyobb barlangja, a Vietnám keleti oldalán található Son Doong, amely nemcsak hatalmas méretével, hanem a belsejében található komplex ökoszisztéma miatt is egyedi látványosságnak számít.

Fotó: Unsplash

Még a létezéséről is csak alig több mint harminc éve tudunk: 1991-ben fedezte fel egy helyi lakos, és teljes feltárását csak 2009-ben végezték el vietnámi és brit barlangászok. A Howard Limbert vezette expedíció tagjai búvárruhában merültek le a Son Doong 78 méteres mélységű folyójában, amely alatt egy csodálatos járatrendszert fedeztek fel.

Fotó: Unsplash

A Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park területén található, közel 10 kilométer hosszú Son Doong-barlang egyedülálló klímával rendelkezik, amire nincs hatással a földfelszín feletti időjárás, még vékony felhők is kialakultak benne. Ennek köszönhető, hogy a mész- és cseppkövek mellett egy állat- és növényfajokban roppant gazdag esőerdő is kialakult. Egy-egy nyíláson át néhol még a nap is besüt, de a barlang nagy része sötét – viszont több helyen is madárcsicsergéstől hangos.

Fotó: Shutterstock

A barlangot csak nemrégiben nyitották meg a turisták előtt is, akikre azonban szigorú szabályok vonatkoznak: évente csupán ezer látogatót engednek be, és a tízfős csoportokat akár 25, vagy ennél is több szakember kíséri el a négynapos, sátras-kajakos túrára.

AMI MÉG ÉRDEKELHET