Nem csak a Közel-Keleten épülnek látványosságok – rekorder óriáskereket terveznek Szöulba

A világ legmagasabb, küllők nélküli óriáskerekéből lenyűgöző kilátás nyílik majd a dél-koreai fővárosra.

Illusztráció: unstudio.com


A hollandiai UNStudiobemutatta a világ legmagasabb küllők nélküli óriáskerekének látványterveit. A Szöulba tervezett szokatlan építmény két, egymást keresztező gyűrű formáját ölti majd, a körülöttük forgathatóaz ezeken futó gömbkabinokból pedig csodálatos kilátást nyílik majd a környékre.

Illusztráció: unstudio.com

A Seoul Twin Eye egy 40 méter magas kulturális központ tetején áll majd, átmérője 180 méter lesz, így a összmagassága 220 méterre nő, amivel lekörözi majd a küllők nélküli óriáskerekek jelenlegi rekorderét, a 145 méter magas kínai Bailang Kereket. Az építmény 64 kabinja 20-25 látogatót képes befogadni egyszerre, így akár 1400-an is körözhetnek majd benne, ami majdnem kétszerese a híres London Eye kapacitásának.

Illusztráció: unstudio.com

A küllők nélküli kialakítás azt jelenti, hogy a kabinok egy sínen futnak a gyűrükön, ahelyett, hogy az egész szerkezet forogna, mint a hagyományos óriáskerekek esetében. A holland UNStudio építésziroda a külső dizájn megalkotásakor a Honcheonsigye csillagászati órát használta kiindulópontnak: ez egy 17. századi dél-koreai berendezés, amelyet csillagászati események jelzésére használtak.

A Seoul Twin Eye kétgyűrűs szerkezete egyszerre biztosít stabilitást és egyedi esztétikát.

Illusztráció: unstudio.com

A projekt a közeli metróállomást az óriáskerékkel összekötő egysínes vasúti pálya, valamint egy kötélpálya építését is magában foglalja. Az építkezés a tervek szerint 2025-ben kezdődik, a látványosság megnyitása pedig 2028-ra várható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET