​City break-uri de o zi – Olanda în timpul sezonului de înflorire a lalelelor! (Partea a III-a)

Amsterdam, Rotterdam, Haga – ai de unde alege dacă, pe lângă grădinile de lalele, dorești să-ți petreci timpul vizitând și obiective turistice.

Foto: Shutterstock

În nebunia specifică activităților legate de flori, să nu uităm totuși nici de istoria, arta, gastronomia și arhitectura unică a Țărilor de Jos – hai să vezi la ce să fii atent când vizitezi Amsterdam, Rotterdam sau Haga! În prima parte a acestei serii, v-am prezentat un program special de evenimente, în a doua parte v-am povestit despre istoria lalelei în Olanda, iar în a treia parte vă vom oferi sfaturi pentru un city break dacă vizitați Amsterdam, Rotterdam sau Haga.

AMSTERDAM PRIMĂVARA

Foto: Shutterstock

Este foarte ușor să ne îndrăgostim de capitala cu aproape un milion de locuitori!

Canalele ce încadrează clădirile tradiţionale, sutele de bărci care se leagănă ușor, mulţimile care merg cu bicicleta cu zâmbete uriașe fac din metropola olandeză un loc cu adevărat unic. Însă înainte de a ne pierde în programele speciale ale celor opt săptămâni de înflorire a lalelelor, nu trebuie să uităm de reperele clasice! Muzeul Van Gogh și Rijksmuseum, care ascund comori unice de artă, Casa Rembrandt, Casa Anne Frank și preferatul copiilor, supermodernul Muzeu de Știinţă Nemo oferă suficiente atracţii pentru mai multe zile. În același timp, Amsterdam merită trăit și pe străzi, chiar în mod obligatoriu. Districtul Jordaan, care amintește de vremuri de altădată și Cartierul Roșu cu numele său elocvent ne invită la plimbări plăcute, în timp ce reţeaua de canale poate fi descoperită cu una din nenumăratele ambarcaţiuni. Și dacă dorim adevărate rarităţi, să ne pierdem în forfota celei mai mari pieţe de vechituri din lume, IJ-hallen.

Atenţie: aici târguiala nu este doar distractivă, ci de-a dreptul obligatorie!

O zi la Rotterdam

Foto: Claire Droppert

Datorită distanţelor care pot fi parcurse rapid și confortabil cu mașina, precum și reţelei de cale ferată de înaltă calitate, în timpul aventurilor noastre putem vizita și celelalte două orașe mari din Olanda, Rotterdam și Haga. Ambele merită drumul, deoarece arată o cu totul altă faţă a ţării – și a locuitorilor acesteia.

Rotterdam este o adevărată pasăre phoenix a secolului al XX-lea.

Cel mai mare oraș-port din Europa a fost efectiv distrus de către bombardamentele germane în 1940, doar o mână de clădiri istorice rămânând intacte. Ruinele au dispărut de atunci, orașul a renăscut, iar cu soluţiile sale arhitecturale moderne, uluitoare, captivează neîncetat pe toată lumea! Aici, chiar și gara centrală este absolut futuristă. Să nu uitaţi să treceţi pe la clădirea impozantă inaugurată în 2014, iar dacă sunteţi în căutarea celor mai tari vestimentaţii și accesorii de designer, să vizitaţi străzile pietonale din Korte Lijnbaan. Pentru un prânz neobișnuit, să intraţi în piaţa Markthal de 36.000 m², unde, într-un mediu hipermodern, pot fi degustate toate delicatesele Olandei, de la fructe de mare și brânzeturi legendare până la tompoes, care seamănă cu cremșnitul nostru, dar este tăiată într-o formă strict dreptunghiulară.

La cafea nu uitaţi să comandaţi un stroopwafel, adică o vafă realizată pe loc și umplută cu caramel.

Foto: Shutterstock

După-amiaza putem să facem o plimbare în portul vechi, apoi să admirăm capodopera designerului Piet Blom, celebrele Case Cubice. Toate cele 38 de elemente ale complexului de clădiri abstracte de culoare galben strălucitor sunt înclinate la 45 de grade, așa că stau pe câte un colţ fiecare. Una dintre clădiri este muzeu de câţiva ani, așa că putem explora și din interior acest complex rezidenţial neobișnuit. Să nu uităm nici de Podul Erasmus, lung de 800 de metri, respectiv Laurenskirk, cea mai veche biserică a orașului. Catedrala gotică construită în 1525 a supravieţuit în mod miraculos distrugerii războiului mondial, așa că este cu siguranţă cel mai valoros monument de arhitectură al vechiului Rotterdam.

O zi la Haga

Foto: The Hague & Partners/Arjan de Jager


Ajunși în Haga, care este ușor de explorat pe jos, să începem ziua cu un mic dejun bogat: Walter Benedict se mândrește cu cel mai bun brunch din oraș, iar pentru cei care tânjesc la delicatese vegane, Birdflower, ceva mai departe de centru și deschisă în 2021, este cea mai populară destinaţie. După micul dejun cu stil, să dedicăm dimineaţa culturii: să vedem expoziţiile de renume mondial ale Muzeului Mauritshuis!

Pentru capodopera lui Vermeer, „Fata cu cercel de perlă”, merită să stăm puţin la coadă.

Foto: Shutterstock

După lumea artelor, încă un pic de gastronomie!

Orice dietă am urma, vom găsi cu siguranţă o mâncare pe gustul nostru în cea mai mare piaţă din Europa, Haagse Markt! Aici ne așteaptă și singura stradă comercială acoperită din Olanda, De Passage, inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, remarcabilă nu numai pentru magazinele sale care oferă produse de lux, ci și pentru soluţiile sale arhitecturale. Și dacă picioarele noastre mai rezistă, să facem o plimbare până la Binnenhof, adică clădirea parlamentului olandez, la Palatul Noordeinde, care servește drept sediu regal (dacă pe faţadă flutură un steag roșu, atunci regele se află în clădire!) sau Palatul Păcii, care găzduiește Curtea Internaţională de Justiţie a ONU. Iar la apusul soarelui să mergem la un restaurant grozav de coastă din Scheveningen, la nord de centrul orașului!


AMI MÉG ÉRDEKELHET