Un pilot ne spune ce ar trebui să știe fiecare pasager despre aeroporturile periculoase Un pilot ne spune ce ar trebui să știe fiecare pasager despre aeroporturile periculoase
Foto: Shutterstock

2025-04-07

  • Drive
  • Check-in
  • Un pilot ne spune ce ar trebui să știe fiecare pasager despre aeroporturile periculoase

Un pilot ne spune ce ar trebui să știe fiecare pasager despre aeroporturile periculoase

Deși marea majoritate a aeroporturilor nu au nimic special, există câteva piste pe Pământ unde aterizarea este atât de complicată încât piloții trebuie să obțină o autorizație specială pentru a o face. Un căpitan experimentat, specializat în pilotajul pe aceste aeroporturi, ne-a povestit despre pregătirea necesară.

Insulele Madeira sunt, fără îndoială, o destinație minunată, dar ajungerea acolo poate fi „oarecum” aventuroasă. Aeroportul din Funchal este unul dintre cele mai periculoase din lume, deoarece pista este mărginită de munți pe de o parte și de Oceanul Atlantic pe de altă parte, ceea ce îl face un loc deosebit de dificil pentru piloți. Topografia are un impact semnificativ asupra condițiilor atmosferice de pe aeroportul care poartă numele lui Cristiano Ronaldo: munții înalți nu numai că fac aterizarea extrem de dificilă, dar determină și variații frecvente ale mișcărilor vântului, ceea ce duce adesea la turbulențe.

Image
Aeroportul din Madeira
Foto: Shutterstock

Aceste turbulențe puternice conduc frecvent la întârzieri sau anulări. În august 2024, de exemplu, în trei zile, mai mult de 80 de zboruri din Madeira au fost anulate sau deviate către alte aeroporturi din cauza vântului puternic. Piloții care aterizează pe aeroportul din Innsbruck trebuie, de asemenea, să fie extrem de pregătiți, deoarece pista este înconjurată pe toate părțile de vârfurile înalte ale Alpilor și chiar și o ușoară abatere de la coridorul aerian desemnat poate provoca un accident.

De ce nu există niciun motiv de îngrijorare?

În primul rând, este important să reții că toate aeroporturile considerate periculoase au protocoale de siguranță precise și detaliate, ale căror prevederi garantează decolarea și aterizarea în orice situație. În plus, înainte ca piloții să se familiarizeze cu aceste condiții în practică, ei sunt puși să exerseze în mod regulat în simulatoare, ca parte a formării lor.

Image
Foto: Shutterstock

În aceste simulatoare, putem seta chiar toate condițiile meteorologice în același timp, dar putem, de asemenea, să ne testăm în condițiile anumitor aeroporturi

– a explicat pilotul Zbigniew Mlotkowski, șeful formării la compania lituaniană KlasJet, care a precizat că și pistele mai scurte pot fi o problemă. Mlotkowski, care este specializat în aeroporturi periculoase, consideră că Scythnos din Grecia, Florența din Italia și San Sebastian din Spania sunt aeroporturi deosebit de problematice în acest sens. Cu toate acestea, după cum s-a menționat mai sus, numai piloții care dețin o licență specială au voie să zboare pe aceste aeroporturi. În plus, regulamentele europene impun piloților să urmeze o nouă formare teoretică și practică la fiecare 12 luni, dar pentru cei specializați pe aeroporturi considerate periculoase, această perioadă este de obicei redusă la șase luni.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!