2024-09-26
Gata cu mâncarea gratuită pe avion? Încă o companie aeriană europeană testează un program de plată la bord
Gustările gratuite ar putea fi următoarea „victimă” a măsurilor de reducere a costurilor ale companiilor aeriene, deoarece un alt transportator european intenționează să le elimine în cadrul unui nou experiment. Air France, o filială a grupului Air France-KLM, va testa un nou sistem de plată la bord pentru alimente și băuturi pe unele dintre zborurile sale pe distanțe scurte și medii, începând din 2025.
În prezent, Air France oferă un avantaj față de transportatorii low-cost precum Ryanair și WizzAir, oferind gratuit o băutură și un sandwich, o gustare sau un produs de patiserie pe majoritatea zborurilor sale la clasa economică – în funcție de durată. De asemenea, în prezent, pasagerii Air France pot achiziționa mese à la carte în momentul rezervării sau cu până la 24 de ore înainte de plecare. În viitor, aceștia ar putea avea opțiunea de a cumpăra meniul doar după îmbarcare. Inițial, sistemul opțional de catering plătit va fi introdus pe rutele Air France de la Paris-Charles de Gaulle la Helsinki și Lisabona.
Cu toate acestea, nu totul va fi pierdut: pasagerilor li se va oferi în continuare apă sau o băutură caldă cu o mică gustare dulce sau sărată. De asemenea, pasagerii de la clasa business nu vor fi afectați de această schimbare și vor primi în continuare o masă gratuită, alături de băuturi calde și reci și o selecție de băuturi alcoolice. Mâncarea gratuită a fost eliminată treptat de pe majoritatea zborurilor pe distanțe scurte și medii de când companiile aeriene low-cost precum Ryanair au introdus modelul de plată la bord în anii 1990.
În ultimii ani, companiile aeriene globale cu servicii complete, precum British Airways și Lufthansa, au adoptat acest sistem pentru zborurile mai scurte. De asemenea, s-a aflat recent că transportatorul olandez KLM ia în considerare eliminarea serviciilor gratuite de catering pentru pasagerii din clasa economică. Renunțarea la cateringul gratuit în timpul zborului ar putea avea o parte bună: reducerea risipei alimentare. În 2023, IATA a constatat că 1,14 milioane de tone de deșeuri alimentare erau generate anual de cateringul din timpul zborurilor.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!