2024-09-03
O schimbare importantă va avea loc în curând în aeroporturile europene
Comisia Europeană a confirmat oficial data de lansare a noului sistem de intrare/ieşire (EES) al Uniunii Europene. Deși se știa deja că UE intenționează să introducă un sistem care să înlocuiască pașapoartele, acum este sigur că, de la începutul lunii noiembrie, vor fi utilizate metode biometrice pentru identificarea pasagerilor care sosesc în aeroporturi din afara spațiului Schengen.
În timp ce UE a anunțat deja planurile de înlocuire a pașapoartelor în toate aeroporturile Schengen cu metode biometrice, cum ar fi amprentele digitale și software-ul de recunoaștere facială, pentru a identifica pasagerii care sosesc din afara spațiului Schengen, Comisia Europeană a confirmat recent în mod oficial data de începere a noului sistem de intrare/ieșire (EES) - un sistem informatic automat pentru înregistrarea resortisanţilor ţărilor terţe, care călătoresc în scopul unei şederi scurte.
Această dată a fost anunțată de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a confirmat, de asemenea, că autoritățile competente efectuează în prezent testele finale. Potrivit lui Johansson, intrarea în vigoare a EES ar afecta aproximativ 700 de milioane de turiști care călătoresc în Europa în fiecare an. Sistemul de intrare/ieșire (EES) este un sistem computerizat automatizat care va înregistra călătorii care intră în UE, indiferent dacă aceștia sunt sau nu eligibili pentru călătorii fără viză. Sistemul va înlocui ștampilarea pașapoartelor și va înregistra date precum numele călătorului, tipul de documente și datele biometrice (amprente digitale, fotografie).
Principalele obiective ale EES sunt modernizarea gestionării frontierelor, prevenirea migrației ilegale, prevenirea traficului infracțional și protecția cetățenilor europeni. „Sistemul va contribui, de asemenea, la identificarea persoanelor care depășesc termenul de ședere și a celor care încearcă să intre cu documente false”, subliniază Schengen News.
Odată cu lansarea sa în noiembrie, călătorii străini vor trebui să se înregistreze în sistemul ale căror date vor fi stocate într-o bază de date securizată timp de trei ani - astfel încât călătorii care intră și ies din UE nu vor trebui să se înregistreze de fiecare dată. Obligația se va aplica, de asemenea, țărilor Schengen, cu excepția Ciprului și a Irlandei, astfel încât străinii care intră în țări precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea doar să o facă doar prin această modalitate.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!