A fost un adevărat loc de joacă pentru cei bogați și celebri înainte ca Atlantida Romei antice să se scufunde definitiv A fost un adevărat loc de joacă pentru cei bogați și celebri înainte ca Atlantida Romei antice să se scufunde definitiv
Foto: Getty Images

2025-02-07

  • Drive
  • Cultură
  • A fost un adevărat loc de joacă pentru cei bogați și celebri înainte ca Atlantida Romei antice să se scufunde definitiv

A fost un adevărat loc de joacă pentru cei bogați și celebri înainte ca Atlantida Romei antice să se scufunde definitiv

Viața Romei antice era pătrunsă de hedonism, iar pentru clasele mai înstărite ale societății, limita era doar cerul. Asemenea vacanțelor de lux din zilele noastre, cei bogați și faimoși călătoreau și atunci pentru distracție, iar pentru cetățenii romani, Baiae, în apropiere de Napoli modern, era întruchiparea acestui lucru.

După cum ne spun cărțile de istorie, viața de zi cu zi a Romei antice nu era lipsită de plăcerile lumești. De la jocurile de gladiatori, la nopțile stropite cu vinuri, cetățenii Romei antice aveau multe modalități de a-și petrece timpul. Cu toate acestea, cei bogați nu se distrau (doar) în locațiile din oraș: pentru ei stațiunea Baiae, aflată în apropiere, era locul potrivit.

Image
Baiae azi
Foto: Shutterstock

Baiae era întruchiparea luxului și a „păcatului”, conform înregistrărilor istorice. Soții și soțiile influente veneau adesea aici pentru escapade amoroase, iar vilele deveneau scene ale nopților de distracție până în zori. Dar orașul avea și alte câteva atracții. La fel ca multe alte așezări antice, Baiae a fost construit pe izvoare termale vulcanice, pentru că se știe că romanilor le plăcea să facă baie.

Image
Foto: Shutterstock

Zona a fost casa unor politicieni celebri precum Hadrian, Caligula, împăratul Septimius Severus, Iulius Cezar și Nero, împăratul nebun, care avea o reședință de vară în oraș. Pe lângă politicieni, artiștii erau oaspeți obișnuiți, inclusiv Cicero și Virgil. Dar importanța stațiunii nu era ilustrată doar de plăcerile pe care le oferea. Aici, de exemplu, a fost planificată moartea împăratului Claudius, care a fost înlocuit de Nero. Acesta a avut, în cele din urmă, o soartă similară predecesorului său, iar asasinarea lui Nero a fost planificată tot la Baiae.

Image
Statuia împăratului Claudius
Foto: Unsplash

Din punct de vedere istoric, această dualitate este reflectată și de izvoarele termale menționate mai sus. Acestea își datorează temperaturile fierbinți, care erau atracția lor, activității vulcanice care avea loc în zonă, dar aceeași activitate a fost cea care a provocat până la urmă dispariția orașului Baiae. În secolul al IV-lea, cutremurele au făcut ca partea de jos a orașului să se scufunde, iar marea a înghițit în cele din urmă aproape jumătate din oraș.

Image
Foto: Getty Images
Dar, la fel ca Pompei, ruinele din Baiae au fost descoperite.

După ce, la mijlocul secolului al XX-lea, un pilot a făcut mai multe fotografii deasupra orașului pierdut, italienii au deschis Atlantida pentru scafandri. Desigur, înainte ca acesta să fie declarat oficial sit protejat, în 2002, multe dintre artefacte au fost probabil pierdute, iar unele dintre statui au fost mutate de atunci în muzeul Castello di Baiae, astfel încât astăzi pot fi văzute de scafandri doar replici. În orice caz, rămășițele vilei exclusiviste a lui Claudius pot fi încă observate în zona de scufundări, precum și coloane romane, alte vile și mozaicuri. 

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!