2024-02-10
Începe Anul Dragonului – Tradiții de Anul Nou Chinezesc
La fel ca Paștele creștin, Anul Nou chinezesc este o sărbătoare mobilă, care cade întotdeauna între 21 ianuarie și 21 februarie, la a doua lună nouă după solstițiul de iarnă. Sărbătoarea, nu numai că reunește familiile pentru a întâmpina Anul Nou și a-și oferi cadouri unii altora, dar include și obiceiul de a-și lua rămas bun de la anul vechi, o tradiție despre care se crede că asigură un an viitor prosper. Sărbătorile pot dura până la 15 zile - lucru pe care însă oamenii rareori și-l pot permite în lumea modernă - și se încheie cu un festival spectaculos al felinarelor.

Foto: Shutterstock
Calendarul chinezesc se bazează pe fazele lunii și, la fel ca și calendarul occidental, este împărțit în 12 secțiuni, dar, în timp ce acesta din urmă atribuie o lună fiecărui semn zodiacal, astrologia chineză atribuie fiecăruia un an întreg. În plus față de animale - primul din zodiacul chinezesc este Șobolanul, urmat de Bivol, Tigru, Iepure, Dragon, Șarpe, Cal, Capră, Maimuță, Cocoș, Câine și Porc - fiecărui an îi este atribuit unul dintre cele cinci elemente considerate importante de chinezi: pământ, apă, foc, lemn și metal. În astrologia occidentală, acesta este cel mai bine comparat cu ascendentul, adăugând propriile semne unui horoscop dat.
Februarie 2024 marchează începutul Anului Dragonului de Lemn.
Pregătirea pentru sărbători ocupă întreaga perioadă ianuarie - februarie, când, pe lângă activitățile obișnuite, cum ar fi gătitul și cumpărarea cadourilor, oamenii dedică, multă energie încercând să își elibereze casele de efectele negative ale anului precedent. Există, de asemenea, multe credințe cu privire la modul în care se face curățenie în casă, pereții fiind deseori revopsiți și gunoiul aruncat întotdeauna pe ușa din spate pentru ca nu cumva să fie lăsat afară norocul din casă. Curățenia nu se referă doar la casă, ci și la persoane: toată lumea face baie temeinic, spălând, de asemenea, și hainele și pantofii murdari pentru ca Anul Nou să fie imaculat. După curățenie, toate uneltele trebuie să fie încuiate cu grijă, deoarece munca este interzisă în ziua de Anul Nou, și poate începe ornamentarea casei. Principalele elemente ale decorului sunt culorile norocoase, care sunt în general roșu și auriu, și, bineînțeles, semnul anului următor. În acest an, în multe locuri vor exista simboluri ale dragonului, dar și felinare roșii și diverse simboluri ale norocului, care vor fi amplasate nu doar în case, ci și pe uși.

Foto: Shutterstock
Este o perioadă în care mulți oameni călătoresc mii de kilometri pentru a-și lua rămas bun de la anul care a trecut și a întâmpina noul an împreună cu familia. După cină - se prepară mâncare suficientă pentru următoarele zile - pot începe jocurile de societate tradiționale chinezești, dar în multe locuri programul este pur și simplu un moment pentru a viziona un film împreună și a discuta. La miezul nopții are loc un mare foc de artificii, care este însoțit de un obicei special: ferestrele și ușile sunt deschise pentru ca zgomotul să alunge spiritele rele. De asemenea, familiile își petrec ziua de Anul Nou împreună, fără să muncească, fără să facă curățenie și având mare grijă să elimine cuvintele și gândurile negative din ziua lor. În mod tradițional, membrii mai în vârstă ai familiei oferă copiilor și bărbaților necăsătoriți plicuri roșii care conțin monede norocoase.

Foto: Shutterstock
La fel ca toate sărbătorile, Anul Nou chinezesc are propriile sale mâncăruri tradiționale, dar, cum China este o țară vastă, obiceiurile pot varia de la o regiune la alta. Un preparat festiv popular în multe locuri este reprezentat de jiaozi, un fel de colțunași umpluți cu carne, fructe de mare și legume. Peștele, un simbol al abundenței la masa festivă, este aproape universal servit, dar și laba congee, un preparat făcut din orez, fasole, alune, fructe uscate, semințe de lotus și nuci, este, de asemenea, popular. Ca desert, se mănâncă adesea nian gao, cunoscut și sub numele de prăjitura de Anul Nou, preparată din făină de orez și zahăr din trestie. Pe lângă alegerea alimentelor aducătoare de noroc, important este și modul de servire: în mod tradițional, oaspeților li se oferă opt tipuri de gustări, inclusiv alune, care simbolizează sănătatea și longevitatea, într-un bol în formă de octogon – 8 fiind numărul norocului și al prosperității în cultura chineză.

Foto: Shutterstock
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!