Catedrala gotică "La Seu", din inima orașului Barcelona Catedrala gotică "La Seu", din inima orașului Barcelona
Foto: Pixabay

2023-09-07

Catedrala gotică "La Seu", din inima orașului Barcelona

Piatra de temelie a Catedralei "La Seu" a fost pusă în secolul al XIII-lea, în timpul domniei regelui Iacob al II-lea de Aragon, cel Drept, dar din cauza războaielor civile şi a ciumei care a lovit oraşul de mai multe ori, construcţia a progresat foarte lent, fiind finalizată abia la începutul secolului al XX-lea.

Corpul principal al catedralei a fost terminat abia în anul 1460, faţada gotică, în 1889, iar turnul central, în 1913.

Cu o structură masivă în stil gotic, catedrala are arcade largi, clopotniţe tipic medievale şi un interior spaţios. Are o lungime de 93 de metri, 40 de metri lăţime, şi 28 de metri înălţime în naosul central. Clopotele se ridică la 54 de metri.

Foto: Wikimedia

Interiorul are un naos, despărţit la jumătate de locul destinat corului, şi 29 de capele laterale. În capelele catedralei sunt păstrate altare gotice. Locul corului se numără printre bijuteriile de artă ale catedralei: pe paravanul de marmură albă sunt reprezentate scene din viaţa Sfintei Eulalia. De mare interes artistic, liturgic şi istoric este și Orga catedralei. Situată în interiorul naosului, sub clopotniţă, aceasta a fost construită între anii 1537 şi 1539, apoi reparată şi restaurată în anii 1985-1994.

Foto: Flickr

Piesa de rezistenţă este lucrarea de artă ce reprezintă crucificarea lui Hristos, iar cea mai cunoscută parte a catedralei este sihăstria în care se păstrează, de 500 de ani, celebrele gâşte albe şi iazul (fântâna) răsărit din mijlocul podelelor pavate cu piatră. Potrivit unei tradiţii ce se păstrează din secolul al XVI-lea, în câteva localităţi din Catalonia se sărbătoreşte Corpus Christi (zi festivă catolică, cu o procesiune religioasă ce are loc la 60 de zile după Paşte) prin "dansul oului". Un ou gol de conţinut este plasat deasupra jetului de apă din fântănă, pentru a se învârti în aer şi a oferi senzaţia de dans.

Foto: Wikimedia

Catedrala are multe vitralii moderne şi gotice şi peste 140 de monumente reprezentând sfinţi. Fecioara este cea mai reprezentată, urmată de Santa Eulalia, Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril. Printre cele mai recente completări se numără o sculptură a binecuvântatului Josep Tous şi un ansamblu sculptural dedicat celor 146 de victime ale persecuţiei religioase din 1936-1939 în capelele mănăstirii.

Foto: Pixabay

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!