2024-06-21
O nouă zi, o nouă decizie contra turismului excesiv din Grecia
Grecia are în vedere limitarea numărului de nave de croazieră în anumite destinații, ca parte a unui plan de reducere a efectelor negative ale turismului excesiv. Această măsură de protecție ar implica introducerea unei limite privind disponibilitatea locurilor de acostare și a sloturilor de ancorare, precum și lansarea unui proces de licitație pentru companiile de croazieră.
Popularele insule Santorini și Mykonos din sudul Mării Egee au fost desemnate ca fiind locurile care au cea mai mare nevoie de protecție. Santorini a fost gazda a 800 de nave de croazieră în 2023. Acestea au adus cu ele 1,3 milioane de pasageri, copleșind idilica insulă albă, cu doar 15.000 de rezidenți permanenți. Mykonos a înregistrat și ea un număr uriaș de nave de croazieră primite, cu doar 50 mai puține decât Santorini – această cifră de 750 de nave de linie a adus o creștere cu 23% față de anul precedent.

Foto: Shutterstock
În urma unei crize financiare de peste zece ani pentru Grecia, turismul a devenit o parte și mai importantă a economiei țării. Puțin mai puțin de 33 de milioane de vizitatori au coborât pe continent și pe insule în 2023, iar sectorul este așteptat să genereze 21 de miliarde de euro în 2024. Însă, după cum a subliniat recent ombudsmanul grec, acest succes poate fi pus în pericol dacă țara nu este capabilă să gestioneze eficient numărul de turiști și resursele sau dacă permite deteriorarea frumuseții de coastă care atrage atât de mulți turiști. Raportul afirmă că turismul trebuie abordat "urgent" într-un mod "sustenabil", astfel încât Grecia să nu-și "epuizeze potențialul, irosindu-l și făcând destinațiile noastre turistice neatractive în timp".

Foto: Unsplash
Într-adevăr, dacă națiunea insulară nu abordează ea însăși problema, s-ar putea ca numărul turiștilor să scadă din toate motivele greșite. Princess Cruises a observat deja "congestia navelor de croazieră" și a ajustat unele itinerarii din 2024 pentru a evita opririle în Santorini, ca urmare a acestui fapt. Dilema Greciei vine într-un moment în care și alte destinații portuare atât de îndepărtate precum Amsterdam, Barcelona, Veneția sau Juneau, Alaska au introdus, de asemenea, măsuri pentru a aborda ceea ce primarul Barcelonei din 2019 a numit "un sentiment de colaps" cauzat de sosirea vaselor uriașe și de afluxul de vizitatori pe care acestea îl aduc.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!