5 dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume 5 dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume
Foto: Unsplash

2024-06-12

5 dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume

Planeta noastră este un loc uimitor de frumos și reconectarea cu natura parcă nu a devenit niciodată mai importantă decât acum. Unele dintre aceste parcuri sunt mai ușor accesibile decât altele, dar chiar și cele mai îndepărtate sunt configurate pentru accesul vizitatorilor, cu trasee și hărți.

Wadi Rum, Iordania

Terenul crepuscular al deșertului Wadi Rum pare de pe altă planetă, atât de mult încât această zonă protejată este deseori decorul filmelor SF, inclusiv „Marțianul", „Prometheus" sau „Rogue One: O poveste Star Wars". Mulți vizitatori vin doar să se plimbe printre dune, dar parcul este, de asemenea, plin de istorie, deoarece pustietatea este înșelătoare – de fapt, oamenii au locuit în această zonă încă din preistorie. Puteți vizita ruinele templului nabateean lângă satul Wadi Rum, tabere beduine în chei stâncoase și puteți afla despre perioada din timpul Primului Război Mondial, când localnicii s-au alăturat Revoltei Arabe alături de Lawrence al Arabiei.

Foto: Unsplash

Gunung Mulu, Malaezia

Cunoscut în principal pentru stâncile asemănătoare unor catedrale, Gunung Mulu găzduiește și cea mai lungă peșteră din Asia de Sud-Est, respectiv cea mai mare cameră dintr-o peșteră din lume, suficient de mare pentru ca aici să încapă un Boeing 747. Mai mult de 300 de kilometri de rețele de peșteri au fost cartografiate în acest parc din Malaezia. Singura cale de intrare este aeriană, iar rangerii parcului conduc zeci de drumeții ghidate în sălbăticie, dar traseele bine marcate sunt, de asemenea, magice pentru a fi explorate de unul singur. Sezonul de vârf este din iunie până în septembrie, când putem vedea și exodul nocturn al liliecilor.

Milioane de animale zburătoare ies în roiuri hipnotice din peșterile lui Gunung Mulu.

Foto: Getty Images

​Torres del Paine, Chile

Unele dintre cele mai emblematice imagini din Chile sunt pozele cu formațiunea Torres del Paine, simbolul reprezentativ al parcului național cu același nume – un munte de granit cu trei vârfuri care se reflectă într-un lac albastru. Parcul național se întinde pe o suprafață de 2.420 km² în sudul țării, iar în jurul masivului găsim un relief foarte variat cu ghețari, fiorduri, păduri și câmpuri de gheață, păduri de lenga și pampas – toate acestea au contribuit la transformarea lui Torres del Paine într-o destinație legendară a sălbăticiei. Majoritatea vizitatorilor aleg Circuitul W, un traseu de 80 de kilometri în jurul masivului, cel mai bun moment pentru a-l vizita fiind între lunile octombrie și aprilie, adică sezonul de vară de drumeții.

Foto: Unsplash

​Kakadu, Australia

Deși Parcul Național Blue Mountains este cea mai vizitată arie protejată din Australia, Kakadu este cea mai mare – dar se află în frunte și pentru frumusețea neîmblânzită și importanța antropologică. Se întinde pe o suprafață de 20.000 de km pătrați în Teritoriul de Nord, cu escarpe înalte, câmpii infinite, cascade naturale uimitoare, zone mlăștinoase și billabonguri pline de animale sălbatice. Vizionarea crocodililor de apă sărată este o atracție importantă, dar cea mai mare bijuterie a lui Kakadu este istoria sa aborigenă și una dintre cele mai mari concentrații de sit-uri de artă rupestre din întreaga lume.

Există în jur de 15.000 de galerii, unele vechi de până la 20.000 de ani.

Foto: Getty Images

​Vatnajokull, Islanda
Dacă vrei să descoperi Islanda clasică, vino la Vatnajokull.

Aici vei găsi toate minunile naturale pentru care această insulă îndepărtată a devenit faimoasă: peșteri luminoase de gheață, cascade și ghețari pe care se pot face drumeții, alimentându-se în lagune glaciare și defileuri supradimensionate. Laguna glaciară Jökulsárlón este visul fotografilor, fiind renumită pentru aisbergurile sale plutitoare de dimensiunea unor bărci. Majoritatea acestor atracții pot fi accesate relativ ușor de pe șoseaua de centură a Islandei, la aproximativ patru ore de la Reykjavik. Parcul a fost creat în 2008 prin unirea parcurilor naționale Jokulsargljufur și Skaftafell pentru a crea o suprafață de peste 12.000 de km pătrați, ceea ce îl face cel mai mare parc național din Europa.

Foto: Unsplash

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!