2022-03-27
Pentru fanii arhitecturii– tur art nouveau în Riga (partea a II-a)
Construcția unui cartier de recreație lângă Riga a debutat la începutul secolului al XX-lea. Renumiți arhitecți peisagiști au desenat planul unui nou cartier pe dealurile acoperite cu pini din Mežaparks, aflat la aproximativ 4 kilometri de centru. O parte este și acum un parc public popular, iar cealaltă parte este mărginită de reședințe de vară. Până la izbucnirea Primului Război Mondial, fuseseră ridicate aici în total 109 vile – în mare parte în stilul Art Nouveau Heimatstil din Germania. Clădirile oferă și astăzi o priveliște impresionantă asupra cartierului de vile, care ne invită la o plimbare plăcută, iar parcul a rămas de atunci un loc preferat de petrecere a timpului liber și de picnic pentru locuitorii din Riga, cu locuri de joacă și o scenă în aer liber.
Decorul exterior spectaculos Art Nouveau poate fi admirat pe multe dintre clădirile din Riga. Imaginea capitalei letone a fost definită în mare măsură de Konstantīns Pēkšēns, venerat ca erou național, care singur a proiectat aproximativ 250 de clădiri în oraș. Lucrările sale se caracterizează printr-un decor exterior deosebit, iar casa de locuințe de pe strada Smilšu, decorată cu statui de femei, este una dintre favoritele și mândria localnicilor. Așa că unul dintre reliefuri a primit chiar și o poreclă: locuitorii orașului îl cunosc drept Miss Riga.
Foto: Wikimedia
Majoritatea clădirilor Art Nouveau din Riga au fost ridicate în afara orașului vechi, dar în apogeul febrei Art Nouveau, la începutul secolului al XX-lea stilul a apărut și în partea medievală a orașului, aducând o culoare aparte în rândul clădirilor istorice. În orașul de peste 800 de ani, fiecare epocă și-a lăsat amprenta și formează astăzi o combinație care atrage mulți turiști – în Orașul Vechi, bineînțeles, restaurante, cafenele, galerii, anticariate se amestecă cu biserici și palate.
Foto: Shutterstock
Arhitectura Art Nouveau are clădiri reprezentative impozante și în România, precum Palatul Vulturul Negru din Oradea, Palatul Culturii din Târgu Mureș sau Cazinoul din Constanţa. Datorită patrimoniului bogat, Oradea, unde în Casa Darvas–La Roche funcţionează și singurul Muzeu Art Nouveau din ţară, este membru al Reţelei Orașelor Art Nouveau. Aceasta a fost constituită în 1999 și include 17 localităţi din 14 ţări europene, respectiv capitala Cubei, Havana și enclava spaniolă din Africa de Nord, Melilla. Pe lângă Riga, în reţea sunt membri și alte mari orașe europene, cum ar fi Helsinki, Barcelona, Glasgow sau Budapesta.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!