2023-10-12
7 cadre perfecte pentru Instagram – și în România găsești clădiri vechi cu elemente moderne
Construită inițial la sfârșitul secolului al XIX-lea, această clădire din inima Capitalei poartă amprenta Renașterii franceze. A fost aproape de demolare completă în 1989 și a așteptat mult timp o soartă mai bună, până în 2003, când a primit o anexă modernă din oțel și sticlă, păstrând și elemente originale ale clădirii. De atunci, clădirea, aflată pe lista de monumente istorice, a devenit o atracție populară în oraș.
Foto: Shutterstock
Inaugurată în 2017, este considerată una dintre cele mai interesante săli de concerte din lume. Are la bază o fostă magazie portuară construită în 1963, care a fost folosită cândva pentru a depozita cafea, tutun, cacao și ceai. După adăugarea a 1.100 de secțiuni moderne acoperite cu cărămidă de sticlă în partea superioară, s-a născut cea mai înaltă clădire din oraș, un reper cu adevărat impresionant la malul mării.
Foto: Shutterstock
Inaugurată inițial în 1914, clădirea în stil neo-romanic a fost extinsă prima oară în 1933 iar o nouă extindere adițională datează din 1978. Astfel clădirea a primit o notă Art Deco și a căpătat forma modernă actuală în 2007, prin adăugarea unei anexe în formă de cristal, realizată în principal din sticlă, aluminiu și oțel. În prezent, este unul dintre cele mai mari muzee din Canada.
Foto: Shutterstock
Parcă ar fi de pe altă planetă - acesta ar fi primul tău gând atunci când vezi clădirea extraordinară din Anvers, care nu poate nega faptul că poartă semnătura arhitectei irakiene de renume mondial Zaha Hadid. Clădirea fostei stații de pompieri a primit o nouă viață în 2016 și, de atunci, 500 de angajați ai autorității portuare își desfășoară activitatea în clădirea originală, frumos conservată, și în noul mediu futurist incredibil de spectaculos construit deasupra.
Foto: Shutterstock
Deși armonia este foarte importantă atunci când se combină părțile vechi și noi ale unei clădiri, în cele mai multe cazuri, partea nouă, modernă, este cea care domină. Nu este cazul Teatrului Regal din York, unde clădirea originală din piatră găzduiește o varietate de spectacole încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Fațada a primit o intrare nouă, modernă, în 2016, dar acest lucru nu afectează originalul, ci mai degrabă adaugă un plus la imaginea de ansamblu.
Foto: Shutterstock
Arhitectul Frank Gehry a proiectat clădiri în întreaga lume, precum Muzeul Guggenheim din Bilbao, Casa Care Dansează din Praga și Sala de concerte Walt Disney din Los Angeles. Toate sunt moderne, incitante și inovatoare, iar hotelul Marqués de Riscal, inaugurat în 2006, este un alt exemplu, fiind renăscut dintr-o veche fabrică de vinuri și având în vârf o imensă formă arcuită din titan.
Foto: Shutterstock
Construit inițial în 1876 ca arsenal, a fost transformat oficial în muzeu în 1897. Închis pentru o lungă perioadă de timp din 1989, a fost în cele din urmă redeschis în 2011, după o renovare completă. Fațada neoclasică a primit o completare modernă și marcantă.
Foto: Shutterstock
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!