Prin ce metode pot contracara destinațiile turistice populare efectele aglomerației sufocante? Prin ce metode pot contracara destinațiile turistice populare efectele aglomerației sufocante?
Foto: Shutterstock

2024-06-24

  • Drive
  • Destinații
  • Prin ce metode pot contracara destinațiile turistice populare efectele aglomerației sufocante?

Prin ce metode pot contracara destinațiile turistice populare efectele aglomerației sufocante?

Odată cu apropierea verii, turiştii vor inunda cele mai populare destinaţii din Europa. Datele cele mai recente arată că industria turismului s-a stabilizat după declinul grav înregistrat în perioada pandemiei de Covid-19. Însă, de cealaltă parte, turismul de masă şi supraaglomerarea continuă să pună presiuni asupra comunităţilor locale, relatează Agerpres.

După căderea din timpul pandemiei de Covid-19, industria turismului din întreaga Europă a continuat să accelereze în 2023 şi 2024, apropiindu-se, şi în unele ţări, chiar depăşind valorile înregistrate înainte de pandemie. În primul trimestru din 2024, au fost înregistrate 452,6 milioane înnoptări în structurile de primire turistică, o creştere de 7% comparativ cu primul trimestru din 2023, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Eurostat. Vizitatorii străini au fost responsabili pentru aproximativ 45% din totalul înnoptărilor în primele trei luni din 2024.

Foto: Shutterstock

Chiar dacă avansul nivelului turismului în Europa oferă o perspectivă optimistă pentru economiile locale şi naţionale, supraaglomerarea în momentele de vârf, cum este sezonul estival, provoacă resentimente în rândul rezidenţilor din destinaţiile turistice populare de pe continent. Creşterea site-urilor web precum Airbnb a provocat excese precum turismul de masă, închirieri ilegale şi presiuni asupra pieţei locuinţelor, potrivit membrilor Parlamentului European. În luna martie 2024, Consiliul UE şi-a dat aprobarea finală cu privire la o reglementare care cere platformelor de închiriere să comunice municipalităţilor, printre altele, datele referitoare proprietarii de locuinţe oferite spre închiriere. Asta va ajuta administraţiile locale să ia măsuri mai stricte dacă proprietarii nu respectă regulile.

Parlamentul European a aprobat deja aceste reglementări în luna februarie 2024.
  • În Ţările de Jos, Amsterdam a înregistrat o creştere a numărului de vizitatori în 2023 comparativ cu 2022. Anul trecut, 15,1 milioane de vizitatori de o zi au vizitat Amsterdam-ul, în creştere faţă de 13,4 milioane în 2022. Aproximativ 60% dintre vizitatori au venit din Ţările de Jos, iar restul de peste hotare. Oraşul se aşteaptă ca numărul de turişti să continue să crească. "Fluxul de vizitatori pune presiune asupra facilităţilor şi, în special, centrul oraşului este deseori mult prea aglomerat", se arată într-un comunicat emis de municipalitate.
  • În oraşe italiene precum Veneţia, Roma şi unele oraşe din regiunea Toscana, rezidenţii cer ca afluxul de vizitatori să fie controlat şi restricţionat mai bine. În încercarea de a reduce aglomerările, Veneţia a introdus recent o taxă de intrare pentru vizitele de o zi.

Foto: Shutterstock

  • În Spania, primarul din Palma de Mallorca, Jaime Martinez, a prezentat o serie de planuri destinate contracarării turismului de masă în centrul oraşului. Cea mai importantă propunere este o interdicţie cu privire la închirierea de noi spaţii pentru turişti, sub orice formă, a informat media locală. De asemenea, primarul a sugerat introducerea de reglementări care să limiteze închirierea de proprietăţi de către străini.
  • Barcelona vrea să pună capăt și el închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul la locuinţe pentru rezidenţi. "Parlamentul catalan ne autorizează" să nu mai "reînnoim licenţele apartamentelor turistice", ceea ce "ne va permite să punem 10.000 de locuinţe pe piaţa închirierilor şi a vânzărilor" imobiliare, a declarat într-o conferinţă de presă primarul Barcelonei, Jaume Collboni. Chiriile au crescut cu 68% în ultimii zece ani în capitala catalană, unde 10.101 de locuinţe dispun în prezent de o licenţă pentru apartament turistic.

Foto: Unsplash

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!