Un sat elvețian supraaglomerat ia în considerare o taxă de intrare Un sat elvețian supraaglomerat ia în considerare o taxă de intrare
Foto: Shutterstock

2024-05-29

  • Drive
  • Destinații
  • Un sat elvețian supraaglomerat ia în considerare o taxă de intrare

Un sat elvețian supraaglomerat ia în considerare o taxă de intrare

Un sat alpin elvețian a devenit cea mai recentă destinație pitorească aflată în căutare de soluții pentru combaterea turismului excesiv, după un an de excepție pentru sectorul turistic din această țară în 2023, cu un număr record de 23,9 milioane de persoane care au rămas peste noapte.

Lauterbrunnen, o vale din regiunea elvețiană Bernese Oberland, are mai puțin de 3.000 de locuitori, dar în fiecare an înregistrează multe mii de sosiri. Peisajul uimitor al zonei include stânci abrupte și 72 de cascade, inclusiv una dintre cele mai lungi cascade neîntrerupte din Europa, Staubbach, înaltă de 297 de metri și descrisă de Goethe la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Comuna este, de asemenea, dominată de diverși munți, inclusiv de Jungfrau, un vârf pus pe harta Grand Tour de către poemul dramatic „Manfred” al lui Byron, din secolul al XVIII-lea, care a inspirat nenumărate picturi de peisaje și este strâns asociat cu ideea de sublim în natură.

Foto: Shutterstock

Dar mai puțin plăcute, spun localnicii, sunt efectele turismului excesiv, cum ar fi aglomerația cronică, gunoiul și creșterea prețurilor de închiriere. Chiar și răbdarea preotului din sat a fost testată până la limită. El a declarat anul trecut la radioul elvețian că locuitorii sunt făcuți să se simtă "ca niște angajați într-un parc de distracții". Pentru a combate aceste probleme, se ia în considerare introducerea unei taxe de intrare, potrivit relatărilor din ziarul local Berner Zeitung. Un grup de lucru a prezentat deja un plan cuprinzător pentru modul în care ar putea funcționa, inclusiv posibilitatea de a plăti prin intermediul unei aplicații pentru smartphone. Gândită la un cost cuprins între 5 și 10 franci elvețieni, taxa s-ar aplica excursioniștilor care sosesc cu mașina în timpul zilei. "Excepție ar face oaspeții care au rezervat o ofertă, cum ar fi un hotel sau o excursie, sau care sosesc cu transportul public", a declarat primarul din Lauterbrunnen, Karl Näpflin, potrivit Swiss Info.

Foto: Shutterstock

Dacă taxa de intrare va fi introdusă, aceasta va fi aplicată abia anul viitor, deoarece nu există încă infrastructura necesară pentru ca ea să se aplice în această vară, iar discuțiile sunt în curs de desfășurare cu privire la modul exact în care ar urma să aibă loc controalele într-un astfel de mediu natural. De asemenea, nu este clar cum ar putea taxa de intrare să reducă senzația de a fi într-un parc tematic, să contracareze aglomerația din transportul public sau să rezolve problema prețurilor ridicate ale chiriilor. Numeroase alte destinații din întreaga lume, de la Muntele Fuji la Menorca, au introdus taxe de turism, după ce s-au luptat să echilibreze nevoile locuitorilor cu economiile lor orientate spre turism. Însă rezultatele experimentului cu taxele de intrare din Veneția par să arate că astfel de taxe nu reduc numărul de turiști. După introducerea "contribuției pentru turiști" la sfârșitul lunii aprilie, la Veneția au fost înregistrați 70.000 de vizitatori la 19 mai 2024, o zi obișnuită de primăvară. Este cu 5.000 mai mult decât pe 2 iunie anul trecut - o zi de sărbătoare legală.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!