2024-06-18
Specialiștii avertizează că Grecia trebuie să facă schimbări radicale pentru a-și păstra turiștii
Numărul vizitatorilor din Grecia a ajuns la 33 de milioane în 2023, cu 5 milioane mai mult decât în anul precedent. Dar destinația mediteraneană riscă să își pună în pericol reputația de sursă sigură de vacanțe relaxante la soare, alături de cele 25% din PIB-ul său și 2 milioane de locuri de muncă pe care le reprezintă turismul, potrivit unui nou raport.
Printre principalele amenințări identificate se numără construcțiile excesive, lipsa de protecție a coastelor și gestionarea defectuoasă a resurselor de apă. Potrivit raportului, turismul trebuie abordat "de urgență într-un mod sustenabil", astfel încât Grecia să nu-și "epuizeze potențialul, irosindu-l și făcând destinațiile noastre turistice neatractive în timp". Raportul este primul întocmit de Ombudsmanul Greciei cu privire la acest sector, în cei 25 de ani de la înființarea autorității, și vine într-un moment în care "economia țării se bazează în mare măsură pe turism", notează autorii săi. Grecia încă se recuperează după o criză a datoriilor care a început în 2009, aruncând finanțele naționale în cea mai lungă recesiune înregistrată de o economie mixtă avansată.
Dar se așteaptă ca sectorul său turistic să genereze 21 de miliarde de euro în 2024.

Foto: Shutterstock
Banii sunt bineveniți, dar nevoia de a proteja mediul înconjurător de care depinde acest sector este urgentă, a declarat ombudsmanul, care a cerut măsuri împotriva inundațiilor, cum ar fi limitarea construcțiilor de coastă și a defrișărilor, precum și o mai bună conservare a resurselor de apă, în contextul cererii "uriașe" de apă potabilă, piscine și parcuri acvatice. Grecia a luat deja măsuri pentru a reduce unele dintre efectele negative ale turismului și pentru a-și conserva obiectivele turistice și împrejurimile. Au fost introduse plafoane zilnice pentru vizitatori la unele dintre cele mai emblematice atracții antice, ca urmare a temerilor legate de aglomerație și deteriorare. Mai mult, țara avea deja în vigoare o taxă turistică de aproximativ patru euro pe cameră, dar în 2024 va fi introdusă o nouă "taxă de rezistență la criza climatică", cu o valoare cuprinsă între 1,50 și 10 euro, în funcție de numărul de stele al unității de cazare.

Foto: Pixabay
Această criză climatică este asociată cu ultimii ani de valuri de căldură, secete și incendii de pădure catastrofale care, în 2023, au provocat cel puțin 20 de morți, distrugeri vaste și au dus la evacuarea turiștilor din hotelurile aflate în situații extreme. Soluția la dilema cu care se confruntă țara, având nevoie de venituri în fața unei amenințări existențiale, necesită imaginație, a declarat ombudsmanul, părând să critice o lipsă de curaj. "Turismul este un domeniu în care lipsa de viziune și de strategie se manifestă cu o intensitate deosebită", a subliniat raportul, adăugând că "exercitarea unei guvernanțe clare în domeniul turismului este o nevoie imensă".
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!