2025-02-08
Una dintre cele mai idilice insule din Europa se ascunde în apropiere, dar este puțin cunoscută
Zonele naturale ale Croației sunt vizitate de mulți călători în fiecare vară, însă majoritatea aleg destinații populare, precum Lacul Plitvice sau insula Brač, cunoscută pentru plaja Cornul de Aur. Cu toate acestea, există o insulă în apropiere de Zadar care nu este atât de bine cunoscută, în ciuda faptului că întregul său teritoriu este acoperit aproape în întregime de păduri și plaje fabuloase.
În centrul Croației se află arhipelagul Zadar, a cărui cea mai mare insulă este Dugi Otok. Numele său se traduce prin „insulă lungă”, ceea ce este potrivit, deoarece, deși are 45 de kilometri lungime, are o lățime de doar 5 kilometri. Poziția sa avantajoasă a făcut din ea un important punct de comerț maritim încă din cele mai vechi timpuri, iar romanii au profitat de potențialul său agricol pentru a ridica o serie de edificii rurale, folosite pentru producția de ulei de măsline și vin. Republica Venețiană a fost cea care a adus insulei adevărata sa prosperitate, iar majoritatea bisericilor din Dugi Otok au fost construite în această perioadă.

În plus față de plajele luxuriante din rezervația naturală, lacul sărat Mir și împrejurimile sale merită o vizită. Aici găsești unele dintre cele mai frumoase puncte de belvedere. De asemenea, în sudul extrem al insulei, se află cea mai mare așezare, Sali. Nu este un oraș mare, desigur, dar nici nu este lipsit de atracții. În august, de exemplu, are loc în mod regulat festivalul Saljske Užance, unde poți asculta moștenirea muzicală unică din Sali, Tovareća mužika (muzica măgarilor).

Insula are, în cea mai mare parte, plaje cu pietriș, dar plaja Sakarun, cuibărită între păduri de pini, oferă plaje cu nisip alb. Cea mai populară dintre plajele cu pietriș este Veli Žal, vizavi de Parcul Național Kornati, dar plaja Bok, golful Čuna și plaja Kristo sunt, de asemenea, perfecte pentru înot. Mai la nord, se poate ajunge la două dintre cele mai cunoscute peșteri din Dugi Otok, Golubinka și Ochiul Dragonului, dar există și câteva peșteri stâncoase pe coasta de est.

Nu departe de cel mai nordic punct al insulei Dugi Otok, poți naviga până la epava subacvatică a navei Michele, perfectă pentru scufundări și tot în nord se află cel mai înalt far din Marea Adriatică, Farul Veli Rat, de 42 de metri. Din punct de vedere gastronomic, insula oferă bucătăria dalmațiană clasică, bogată în preparate din fructe de mare, dar există câte ceva și pentru cei care nu sunt atât de pasionați de mâncărurile din pește. Pašticada, de exemplu, este o delicatesă din carne de vită gătită lent, servită de obicei cu gnocchi, iar mâncărurile peka sunt o altă opțiune bună. Plavac Mali este vinul roșu cel mai popular în zonă, iar Pošip este vinul alb cel mai consumat.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!