Delos, „cea mai sacră dintre toate insulele” Delos, „cea mai sacră dintre toate insulele”
Foto: Wikimedia

2024-01-02

Delos, „cea mai sacră dintre toate insulele”

Conform mitologiei elene, pe această insulă minusculă şi aridă din mijlocul Mării Egee s-au născut zeiţa lunii Artemis şi zeul luminii Apollo, fraţi gemeni, după ce mama lor, Leto, a rămas însărcinată cu Zeus şi s-a refugiat aici fugind de răzbunarea soţiei lui, zeiţa Hera.

Delos poartă urmele civilizaţiilor succesive din lumea Egee, din mileniul al treilea î.Hr. din epoca paleocreştină. Sanctuarul lui Apollo, construit aici, a atras pelerini din toată lumea elenă, iar Delos a ajuns un port comercial prosper. Situl arheologic din insulă este extrem de bogat şi transmite imaginea unui mare port mediteranean cosmopolit.

Chiar dacă este o mică insulă stâncoasă (350 hectare), în centrul Mării Egee, Delos a fost considerată "cea mai sacră dintre toate insulele" (Callimachus, secolul al III-lea î.Hr.) din cultura greacă antică. Sanctuarul lui Apollo, construit prin secolul al IX-lea î.Hr., a atins apogeul dezvoltării în perioada arhaică (sec. VII-VI î.Hr.) şi clasică (sec. V-IV. î.Hr.), când a dobândit caracter pan-elenistic.

Foto: Pixabay

După anul 167 î.Hr., ca urmare a declarării insulei Delos drept port liber, toată activitatea comercială din estul Mediteranei a fost concentrată aici. Comercianţi bogaţi, bancheri şi armatori din toată lumea s-au stabilit pe insulă, atrăgând mulţi constructori, artişti şi meşteri, care au construit pentru aceştia case de lux, bogat decorate cu fresce şi podele de mozaic. Prosperitatea insulei şi relaţiile prietenoase cu romanii au fost cauza principală a distrugerii acesteia.

Se estimează că, în jurul anilor 90 î.Hr., circa 30.000 de oameni trăiau pe aceasta insulă..

Foto: Flickr

Insula Delos a fost atacată şi jefuită de două ori: în anul 88 î.Hr. de către Mitridates, regele Pontului, un inamic al romanilor, iar mai târziu, în anul 69 î.Hr., de către piraţii lui Athenodorus, un aliat al lui Mitridates. De atunci, insula a intrat rapid în declin şi a fost abandonată treptat. După cucerirea sa succesivă de către bizantini, slavi, sarazini, veneţieni, cavalerii de la Malta şi otomani, insula Delos a fost transformată într-o carieră de var cu coloanele templului arse, iar casele sale în ruine.

Săpăturile arheologice începute în 1872 şi aflate încă în desfăşurare au scos la iveală Sanctuarul lui Apollo şi o bună parte a oraşului elenistic cosmopolit. Întreaga insulă este un sit arheologic, care, împreună cu insulele vecine din Rheneia şi Rematiaris, constituie un imens sit arheologic. O mare parte din capodoperele perioadei a fost găsită în timpul săpăturilor arheologice şi este expusă, în prezent, în Muzeul Delos.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!