Meteora, unul din cele mai cunoscute centre monahale ale Răsăritului creştin Meteora, unul din cele mai cunoscute centre monahale ale Răsăritului creştin
Foto: Shutterstock

2023-12-03

  • Drive
  • Destinații
  • Meteora, unul din cele mai cunoscute centre monahale ale Răsăritului creştin

Meteora, unul din cele mai cunoscute centre monahale ale Răsăritului creştin

Mănăstirile Meteora sunt construite pe piloni din piatră naturală (gresie), la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei în apropierea râului Pinos şi Munţilor Pindului, în centrul Greciei. În prezent, la Meteora, există 24 de mănăstiri, unele în stare de ruină, în timp ce altele, şase la număr, se conservă foarte bine, sunt intacte şi funcţionează. Din cele şase mănăstiri intacte, Mănăstirile Sf. Ştefan şi Roussanou sunt locuite de maici.

Foto: Unsplash

Primii călugări au să locuiască la Meteora, într-o regiune de vârfuri aproape inaccesibile de gresie în secolul al XI-lea. Ei au trăit în peşteri ca pustnici. Primele mănăstiri datează din secolul al XIV-lea, fiind construite ca refugiu în faţa turcilor şi albanezilor. Din secolul al XVII-lea, o serie de mănăstiri au fost abandonate treptat. Unele au fost distruse sau deteriorate în timpul războaielor, mai ales la începutul secolului al XIX-lea. În jurul anului 1920 au fost construite în stâncă scările actuale care permit un acces uşor spre mănăstiri.

Foto: Unsplash

Ca fenomen geofizic, regiunea Meteora este unică în lume. Această formaţiune de stânci a luat naştere datorită unui con în formă de deltă, constituit din pietre de râu şi nămol, care se vărsau în vechiul lac tessalic. După separaţia geologică a masivilor muntoşi ai Olimpului şi ai Ossei, apele lacului au găsit ieşire la Marea Egee prin valea Tembi. Atunci, acest masiv în formă de deltă s-a scindat în pietre şi stânci uriaşe compacte cu înălţimi de până la 400 metri.

  • Mănăstirea Marelui Meteor este cea mai mare dintre mănăstirile situate în Meteora, fiind construită la mijlocul secolului al XIV-lea.
  • Mănăstirea Varlaam este a doua mănăstire ca mărime în complexul Meteora. Biserica este de tip athonit (cruce pătrată cu cupolă şi coruri), cu pridvor spaţios înconjurat de o cupolă. Aceasta a fost construită între 1541-1542. Trapeza veche este folosită ca muzeu.
  • Mănăstirea Rousanou a fost fondată la mijlocul secolului al XVI-lea şi pictată în 1560. Este renumită pentru frescele pictate în stilul şcolii cretane.
  • Mănăstirea Sf. Nicolae a fost construită în secolul al XVI-lea şi se află pe o stâncă de 85 metri înălţime.
  • Mănăstirea Sf. Ştefan este uşor accesibilă, nefiind multe trepte de urcat. Este aşezată pe un teren plat, mai degrabă decât pe stâncă. Mănăstirea Sfânta Treime se află în partea de sus a stâncilor. Aceasta a fost construită în 1475 şi pictată în 1741. În 1925 au fost săpate 140 de trepte. Biserica mică a fost construită şi pictată în 1682.

Foto: Pixabay

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!