Mici localități spaniole splendide, în care turiștii sunt primiți cu brațele deschise Mici localități spaniole splendide, în care turiștii sunt primiți cu brațele deschise
Guadix
Foto: goodfon.com

2024-09-20

  • Drive
  • Destinații
  • Mici localități spaniole splendide, în care turiștii sunt primiți cu brațele deschise

Mici localități spaniole splendide, în care turiștii sunt primiți cu brațele deschise

În Barcelona va fi interzis Airbnb, în Tenerife localnicii protestează pe străzi - cele mai populare destinații din Spania se luptă de ani de zile cu turismul excesiv. Pe de altă parte, micile localități duc o lipsă acută de vizitatori. Pentru sprijinirea acestor sate a fost înființată organizația Los Pueblos Más Bonitos de España, care promovează în prezent 116 sate frumoase, dar uneori depopulate, din întreaga Spanie. Îți prezentăm trei dintre ele.

Anento
Image
Foto: Los Pueblos Más Bonitos de España

Situat în nord-estul țării, între Madrid și Barcelona, acest mic sat a reușit să își crească numărul de vizitatori de la 2.000 la 45.000 pe an în ultimii 10 ani. Deși nu există posibilitatea înotului în mare, se poate face totuși o baie în apele cristaline ale izvorului Aguallueve. Cuibărit într-o vale verde, satul este împodobit cu case medievale tradiționale, completate perfect de o biserică gotică din secolul al XII-lea. În plus, în ultimii ani, localnicii ospitalieri din Anento au devenit din ce în ce mai interesați de turism, mai multe restaurante, hoteluri și apartamente agroturistice noi deschizându-și porțile pentru vizitatori.

Guadix

Guadix, în Andaluzia, la două ore de mers cu trenul de Malaga, este cunoscută drept „capitala peșterilor din Europa” dintr-un motiv întemeiat: orășelul ascuns între plantații de măslini și stânci este construit pe un sistem complex de peșteri. Unele dintre acestea au adăpostit locuitori preistorici, iar în zilele noastre și turiștilor le place să doarmă în ele. Primul hotel în peșteră a fost deschis în provincia Granada în urmă cu aproape 30 de ani, iar în prezent există mai mult de 2.000 de astfel de locuri de cazare în zona desemnată între timp drept Geoparc UNESCO.

Image
Foto: Shutterstock

Guadix oferă o priveliște cu adevărat unică, cu hornurile sale albe care ies din pământ, fiecare aparținând unei locuințe subterane dintr-o peșteră. „Statutul de Geoparc UNESCO ne-a ajutat foarte mult. De fapt, această distincție este cea care a pus orașul pe harta turistică”, spune María Paz Expósito Aranda de la biroul local de turism. Nu doar furnizorii de cazare beneficiază de boom-ul turistic. Satul se mândrește, de asemenea, cu mai multe crame, restaurante, spa-uri și capele - printre acestea din urmă numărându-se și subterana San Pedro Poveda, care primește aproximativ 50.000 de vizitatori pe an. În centru se pot vizita, printre altele, teatrul roman antic, catedrala barocă și cetatea maură (Alcazaba).

Libros

Localitatea din comunitate autonomă Aragon din nord-estul Spaniei are în prezent doar 114 locuitori permanenți, dar datorită cărților, acest număr ar putea crește curând. Propunerea care a schimbat viața satului a apărut pentru prima dată la festivalul literar Mi Pueblo Lee, când un scriitor a postat o întrebare pe X: „De ce nu are satul o bibliotecă, când de fapt este denumit după cărți (libro)”?

Image
Foto: Wikimedia

Ca urmare, oameni din întreaga lume au început să trimită cărți la Libros, iar într-un an, peste 50.000 de volume au ajuns în satul aragonez. La sfârșitul acestui an, va începe construcția unei biblioteci, care va servi și ca hotel. Ca răspuns la febra literară, străzile din Libros au fost redenumite cu numele unor scriitori celebri și este planificată o „stradă literară” decorată cu lămpi și citate.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!