5 obiective turistice istorice impozante, care nu au fost niciodată finalizate 5 obiective turistice istorice impozante, care nu au fost niciodată finalizate
Foto: Shutterstock

2024-06-14

  • Drive
  • Destinații
  • 5 obiective turistice istorice impozante, care nu au fost niciodată finalizate

5 obiective turistice istorice impozante, care nu au fost niciodată finalizate

În 2026, construcția Sagrada Familia din Barcelona, începută în urmă cu mai bine de 140 de ani, ar putea fi în sfârșit finalizată. Dar lucrarea lui Gaudi este departe de a fi singurul monument din lume a cărui construcție a fost întreruptă între timp: iată 5 care nu au fost niciodată terminate.

Te Kao, Cambodgia

Ta Keo din Cambodgia face parte din complexul de temple Angkorvat, iar structura neterminată rămâne impresionantă, chiar dacă rezultatul final nu este sanctuarul ornamentat care trebuia să fie inițial. Construit la cumpăna dintre secolele al X-lea și al XI-lea, templul a fost ridicat pentru a-l onora pe Siva, dar după moartea regelui Jayavarman V, cel responsabil de această inițiativă, la sfârșitul secolului al XI-lea, lucrările au fost oprite. Cele cinci turnuri sanctuar ale templului neterminat pot fi vizitate și astăzi, cel mai notabil dintre ele depășind 45 de metri înălțime.

Foto: Shutterstock

Turnul Hasan, Maroc

Când sultanul Yaqub al-Mansur a comandat construcția Turnului Hassan din Rabat, intenția era de a construi cel mai înalt minaret din lume, dar lucrările au fost abandonate după moartea lui în 1199. În prezent, din clădire a rămas un minaret cu o înălțime de 43 de metri și 348 de coloane, iar situl este în continuare una dintre atracțiile majore ale Rabatului. De altfel, cel mai înalt minaret din lume se află astăzi în Algeria: Djamaa el-Djazaïr, cu o înălțime de 264 de metri.

Foto: Shutterstock

Mingun Pahtodawgyi, Mianmar

Dacă ar fi fost în cele din urmă finalizată, edificiul din Myanmar ar fi putut bate recorduri în lumea arhitecturii budiste. În orice caz, cu o înălțime de 52 de metri, Mingun Pahtodawgyi este în prezent unul dintre cele mai mari monumente neterminate din lume, dar clopotul său de 88 de tone este în continuare al cincilea cel mai greu din lume. Construcția a început în 1790, la ordinul regelui Bodawpaya, dar a fost oprită după moartea acestuia.

Foto: Shutterstock

Monumentul Național, Scoția

Spre deosebire de majoritatea monumentelor naționale, acest memorial neterminat al soldaților scoțieni care au murit în războaiele napoleoniene nu aduce motiv de mândrie locuitorilor din Edinburgh. Monumentul a fost construit după modelul exact al Partenonului din Atena, dar din motive financiare au fost finalizate doar 12 coloane. Totuși, structura scoțiană merită o vizită, fie și numai pentru că se află în vârful dealului Calton Hill, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, unde împarte locul cu repere precum memorialul Nelson, Observatorul și Palatul Holyrood.

Foto: Unsplash

Monumentul Calului Nebun, Statele Unite ale Americii

Nu departe de Muntele Rushmore, în Dealurile Negre din Dakota de Sud, se poate vedea, de asemenea, o structură care nu a fost niciodată terminată. Când a început sculptarea chipurilor celor mai importanți patru președinți americani pe partea laterală a Muntelui Rushmore, un șef de trib indigen i-a cerut sculptorului să creeze un al cincilea chip în onoarea conducătorului cunoscut sub numele de Calul Nebun. Războinicul a ajutat la apărarea pământului indigenilor de americanii invadatori în timpul bătăliei de la Little Bighorn, iar monumentul a fost, de fapt, un protest împotriva figurilor de pe Muntele Rushmore, deoarece acestea au fost construite pe pământul sacru al Lakota. Este discutabil dacă lucrările vor fi vreodată finalizate, dar monumentul Calului Nebun este la fel de impresionant ca și cel care îi înfățișează pe președinți.

Foto: Unsplash

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!