2022-03-27
Paznicul amintirilor – Reichstagul din Berlin
Reichstag – iniţial era denumirea adunării legislative, dar numele a fost extins și asupra clădirii. De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, camera inferioară a legislativului se numește Bundestag, clădirea însă este menţionată în continuare ca Reichstag sau Reichstaggebäude.
Piatra de temelie a Reichstagului a fost pusă de împăratul Wilhelm I pe data de 9 iunie 1884. Proiectată de Paul Wallot, clădirea neo-renascentistă a fost finalizată în zece ani și în valoare actuală a costat aproximativ 172 de milioane de euro. După inaugurarea sa, a servit drept casă a legislaturii germane în perioade tulburi precum Primul Război Mondial și apoi Republica de la Weimar, până la incendiul din 1933, care a schimbat din temelii istoria secolului al XX-lea.
Foto: Unsplash
La o lună după venirea la putere a lui Hitler, clădirea Reichstagului a luat foc într-o noapte, a ars întreaga structură a acoperișului și au fost și alte daune grave. Contextul incendiului nu a devenit niciodată complet clar, dar într-o procedură judiciară spectaculoasă în care au fost acuzați cinci comuniști, iar olandezul Marinus van der Lubbe a fost condamnat la moarte. El ar fi acționat ca unic făptuitor, cu scopul activării clasei muncitoare aflată într-o situație proastă (această versiune fiind împărtășită de mulți istorici). În orice caz, incendiul a servitd rept o scuză bună pentru conducerea nazistă pentru a instaura dictatura.
După împărțirea orașului, clădirea a aparținut Berlinului de Vest, aproape de granița întărită în 1961 prin zid. Prima oară a fost renovată parțial între 1961 și 1964, dar renovarea completă a fost finalizată abia în 1999. Atunci s-a putut muta înapoi legislativul, numit acum Bundestag, care din 1949 funcționaîn Bonn, capitala temporară a Republicii Federale Germane.
Foto: Pixabay
Adevărata restaurare a Reichstagului a avut loc doar după 1995, iar clădirea a fost complet regândită după planurile arhitectului englez Norman Foster. Atunci a fost plasată pe acoperiș emblematica cupolă de sticlă, unul dintre excelentele exemple de legătură din trestilul arhitectural tradiţional și modern. Cupola cu un diametru de 38 de metri și o înălţime de 23,5 metri oferă o priveliște minunată asupra capitalei germane și o perspectivă specială asupra interiorului clădirii. Acesta poate fi vizitat gratuit, cu rezervare.
Foto: Unsplash
„Dem Deutschen Volke”, adică „Pentru poporul german” – inscripţia se află pe faţada clădirii din decembrie 1916. A fost instalată cu mai bine de 20 de ani după inaugurarea clădirii, parţial pentru a ajuta la restabilirea încrederii populaţiei în guvern în timpul Primului Război Mondial. Literele de bronz, înalte de 60 cm, ale inscripţiei cu o lăţime de 16 metri au fost realizate din două tunuri de bronz, donate de împăratul Wilhelm al II-lea.
Foto: Unsplash
Acţiunea artistului bulgar Christo și a soţiei sale, Jeanne-Claude, a rămas în istorie drept unul dintre cele mai spectaculoase proiecte de artă din toate timpurile. După 24 de ani de încercări, cuplul de artiști a primit în 1994 permisiunea autorităţilor pentru a împacheta clădirea; în vara lui 1995 instalaţia a atras peste cinci milioane de vizitatori în două săptămâni.
Foto: Flickr
Clădirea Reichstagului este singurul parlament din lume cu un restaurant public, care se găsește în imediata vecinătate a cupolei de sticlă. Masa trebuie să fie rezervată din timp.
Foto: Pixabay
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!