Spectaculosul paradis turistic, care se ascunde într-una dintre cele mai periculoase țări din lume Spectaculosul paradis turistic, care se ascunde într-una dintre cele mai periculoase țări din lume
Foto: Andrew Svk/Unsplash

2024-10-31

  • Drive
  • Destinații
  • Spectaculosul paradis turistic, care se ascunde într-una dintre cele mai periculoase țări din lume

Spectaculosul paradis turistic, care se ascunde într-una dintre cele mai periculoase țări din lume

La aproximativ 380 de kilometri de coasta Yemenului, o insulă misterioasă se înalță din apele Mării Arabiei: caracteristicile naturale unice și viața sălbatică din Socotra sunt de o importanță științifică deosebită și oferă turiștilor o experiență unică.

În Marea Arabiei, la est de Cornul Africii și la sud de coasta Yemenului, se află arhipelagul Socotra, a cărui insulă omonimă și cea mai mare este Socotra, cu puțin sub 3.796 de kilometri pătrați. În timp ce Yemenul, devastat de ani de război civil, este considerată a doua cea mai periculoasă țară din lume, insula inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO – administrată în prezent de Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită – este o destinație turistică ascunsă, dar splendidă. Din cauza lumii sale vegetale unice, este descrisă uneori, în glumă, ca „Insula Extraterestră”. Pe Insula Socotra trăiesc 700 de specii de plante care nu se mai regăsesc nicăieri în lume. Izolarea geologică, căldura şi seceta au creat un spaţiu prielnic pentru dezvoltarea plantelor unice şi spectaculoase.

Image
Foto: Shutterstock
Cea mai atrăgătoare dintre toate rămâne un copac ce poartă numele de „Sângele dragonului”.

Acesta are o formă ciudată şi nu de puţine ori a fost comparat cu o umbrelă. Rășina roșiatică a acestor arbori speciali a fost folosită mult timp în scopuri medicinale, precum și pentru coloranți și tămâie. Iar florile roz aprins ale trandafirului de deșert din Socotra, cu trunchiul său neobișnuit contrastează spectaculos cu peisajul nisipos-ruginos. Cele mai multe atracții naturale și plante speciale pot fi văzute în Parcul Național Ayhalt Canyon din nordul insulei, în Pădurea „Sângele dragonului” Fermhin din centrul insulei și în Rezervația Naturală Homhill din est, dar cum aproape întreaga insulă este o rezervație, există peisaje speciale de explorat în fiecare colț.

Image
Foto: Andrew Svk/Unsplash

Acesta este motivul pentru care nu există aproape nicio așezare locuită pe insulă și niciun hotel. Numărul de turiști este extrem de limitat: maximum 150 pe săptămână, cazați în corturi și mici pensiuni. Una dintre așezările rare, Qalansiyah, se află de-a lungul lagunei Detwah, în nord-vestul insulei și dispune de o plajă spectaculoasă, cu nisip alb ca zăpada. Și nu este singura plajă din Socotra. Plaja Shoab, puțin mai la sud, are nisipuri aurii, în timp ce plaja Arher, tot în colțul de nord-vest al insulei, oferă posibilitatea unei băi în mare la poalele dunelor înalte de nisip. Pe coasta de sud pot fi admirate alte dune de nisip de o frumusețe nebănuită. Linia de dune Zahek nu este doar uimitoare de privit, ci și perfectă pentru surfing pe nisip și plimbări cu cămila.

Image
Foto: Andrew Svk/Unsplash

Dar minunile naturale nu sunt limitate la zona de uscat. Rezervația naturală marină Dihamri este un paradis pentru scafandri și practicanții de snorkeling. În apele din jurul recifelor de corali de aici puteți observa o varietate de specii unice – broaște țestoase, raci și, bineînțeles, pești tropicale și delfini. De asemenea, sunt interesante peșterile de calcar din Sototra, dintre care cea mai remarcabilă este Peștera Hoq, lungă de 3 kilometri, de pe coasta de nord-vest. Iar printre formațiunile stâncoase, canionul Kalessan de pe coasta de sud merită, de asemenea, să fie menționat, cu stâncile sale albe ca zăpada, de unde se poate face baie în marea cristalină.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!