Toruń, oraşul natal al astronomului Nicolaus Copernic, părintele teoriei heliocentrice Toruń, oraşul natal al astronomului Nicolaus Copernic, părintele teoriei heliocentrice
Foto: Pixabay

2023-12-03

  • Drive
  • Destinații
  • Toruń, oraşul natal al astronomului Nicolaus Copernic, părintele teoriei heliocentrice

Toruń, oraşul natal al astronomului Nicolaus Copernic, părintele teoriei heliocentrice

Toruń (Thorn, în germană) se află în nordul Poloniei pe Râul Vistula. Oraşul are, în prezent, o populaţie de peste 200.000 de locuitori şi este una dintre cele două capitale ale Voievodatului Cujavie-Pomerania. Anterior, a fost capitala Voievodatului Toruń (1975-1998) şi a Voievodatului Pomerania (1921-1945). Centrul vechi istoric din oraşul polonez Toruń a fost înscris în anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. În oraşul vechi şi cel nou, numeroasele clădiri publice şi private construite în secolele al XIV-lea şi al XV-lea (printre care şi casa lui Copernic) sunt dovezi clare ale importanţei lovalității.

Toruń are multe monumente arhitecturale care au fost edificate începând cu Evul Mediu, inclusiv 200 de structuri militare. Oraşul este celebru pentru că a păstrat aproape intact aspectul său spaţial medieval şi multe clădiri gotice, toate construite din cărămidă, inclusiv biserici monumentale, primăria şi multe case burgheze. În 2007, oraşul vechi din Toruń a fost inclus pe lista celor Şapte Minuni ale Poloniei. National Geographic Polonia a evaluat piaţa oraşului vechi şi primăria gotică ca fiind printre cele "30 cele mai frumoase locuri din lume."

Foto: Pixabay

Prima menţiune istorică a Toruń include un document din 28 decembrie 1233 emis de Hermann von Salza, maestru al Cavalerilor Teutoni. În anul 1236, din cauza inundaţiilor frecvente în zonele joase, oraşul a fost mutat în sus, pe râu, pe poziţia sa actuală. În 1263, călugării franciscani au înfiinţat un oraş nou, urmaţi în 1239 de către dominicani. În 1454, cele două oraşe, vechi şi nou, s-au unit, deşi zidurile le-au separat în timp.

Oraşul medieval Toruń este alcătuit din trei elemente: ruinele castelului teutonic, oraşul vechi şi oraşul nou. Cea mai mare parte a castelului, construit într-un plan în formă de potcoavă, în mijlocul secolului al XIII-lea ca bază pentru cucerirea şi evanghelizarea Prusiei, a fost distrusă în timpul unei revolte în 1454, atunci când locuitorii oraşului s-au revoltat împotriva Ordinului Teutonic. Ruinele şi rămăşiţele arheologice au fost excavate şi protejate.

Foto: Pixabay

O imagine extrem de completă a modului de viaţă medieval este ilustrată în modelele stradale originale şi clădirile timpurii ale oraşului polonez. Atât oraşul vechi, cât şi oraşul nou au biserici parohiale gotice şi numeroase case de cărămida medievale fine, dintre care multe au păstrat faţadele originale gotice, pereţi despărţitori, tavane decorate, pivniţe bolţite şi ornamentele pictate. Multe case din oraş au fost folosite atât în scopuri rezidenţiale, cât şi în scopuri comerciale. Un exemplu este casa în care Nicolaus Copernicus s-a născut în 1473, clădire care a fost păstrată ca un muzeu dedicat vieţii şi realizărilor faimosului astronom.

Foto: Pixabay

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!