2022-03-27
Pentru fanii arhitecturii– tur art nouveau în Riga (partea I)
Capitala Letoniei a fost fondată în 1201 și, la sfârșitul secolului al XIII-lea, a devenit membru al Ligii Hanseatice, care reunea cele mai importante bresle și orașe comerciale din nordul Europei. A doua perioadă de glorie a portului baltic a fost la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea când, datorită dezvoltării rapide a industriei și comerțului, populația orașului aproape că s-a dublat în două decenii, depășind 500 de mii. Sute de noi locuințe, palate și sedii au fost construite în fiecare an – cele mai multe într-un stil Art Nouveau cu influențe austriece, germane și finlandeze, dar înrădăcinate totuși în tradițiile locale. Stilul de artă care se rupea de tendințele anterioare este caracterizat în arhitectură de forme asimetrice, funcționalitate și un decor exterior bogat bazat în principal pe motive organice. Cunoscut atât sub denumirea franceză Art Nouveau (artă nouă) cât și sub cea germană Jugendtsil (stil tânăr), stilul a îmbogățit peisajul urban din Riga cu clădiri uimitoare – iar Riga a devenit orașul cu cele mai multe clădiri Art Nouveau din lume. Fanii arhitecturii decorative vor avea multe clădiri de văzut aici, dar vă vom ajuta să aflați ce să vizitați în timpul unui tur Art Nouveau în Riga.
Strada care poartă numele fondatorului orașului, episcopul Albert, poate fi numită și strada Art Nouveau sau Jugendstil. Numeroase case de locuit au fost proiectate de Mikhail Eisenstein (tatăl regizorului de filme sovietic de renume mondial Sergei Eisenstein), foarte activ în Riga. Creativitatea lui se reflectă în multitudinea de case atipice, decorative, dar una din cele mai importante clădiri ale străzii, palatul de la numărul 12, a fost proiectat de Konstantīns Pēkšēns pentru el însuși. Astăzi găzduiește muzeul operat de Centrul Jugendstil, care prezintă relicvele materiale Art Nouveau din Riga. În plus, multe instituții și ambasade își au sediul în clădirile fantastice Art Nouveau de pe strada Albert.
Foto: Shutterstock
Bulevardul Brīvības (Libertatea), lung de12 kilometri, care leagă orașul vechi de cartierele exterioare, este principala arteră a Rigăi, definind istoria și peisajul orașului.Chiar și Richard Wagner a locuit pe această stradă, când la mijlocul secolului al XIX-lea a fost directorul muzical al Operei din Riga. Clădiri în stil Art Nouveau mărginesc secțiunea mijlocie a bulevardului, printre ele spectaculoasa „casă de pe Colț” cu forme Art Nouveau, care în epoca sovietică a fost sediul local al KGB-ului, iar acum funcționează ca muzeu.
Foto: Shutterstock
Strada Tērbatas și împrejurimile sale reprezintă una dintre cele mai pulsante și mai variate părți ale centrului orașului, cu case de lemn vechi de 200 de ani ascunse printre clădirile cu mai multe etaje. Însă datorită realizărilor Art Nouveau neobișnuit de colorate, nu găsim două clădiri similare. Când clădirile Art Nouveau au apărut în zonă, tocmai a fost electrificat transportul pe șine, dar de atunci au dispărut liniile de tramvai care odinioară acopereau întreaga zonă –rămânând acum doar pe strada Krišjāņa Barona...
Foto: Shutterstock
Art Nouveau neoclasic este o versiune monumentală a stilului, caracteristic Imperiului Rus de la începutul anilor 1900. Paul Mandelstamm, un absolvent local de arhitectură care a proiectat aproximativ 50 de clădiri din Riga, a desenat pentru o bancă acest palat luxos, ale cărui decoruri simbolizează bogăția și prosperitatea. Clădirea din Piața Domului, aflată în centrul orașului, este acum casa Radioului Letonia. Piața merită însă vizitată și pentru că găzduiește cea mai mare biserică medievală din regiunea baltică, catedrala construită în secolul al XIII-lea.
Foto: Shutterstock
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!