2025-06-05
4 băuturi bogate în cofeină care pot înlocui cu succes cafeaua
În prezent, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, cu peste 10 milioane de tone achiziționate anual. Cu toate acestea, în multe regiuni, alte băuturi calde — în special ceaiuri — sunt consumate pentru efectele lor stimulatoare.

Ceaiul yerba mate provine de la indigenii Guarani de pe teritoriul actual al Paraguayului și este considerat o băutură a zeilor de către multe culturi indigene din America de Sud. Inițial, erau consumate doar frunzele amare, bogate în cofeină, iar deseori se prepara o băutură prin infuzarea lor în apă fierbinte. Acest ceai nu numai că are un efect revigorant, dar este și un antioxidant și ajută la concentrare.

Matcha este un ceai măcinat sub formă de pulbere, extrem de bogat în cofeină și antioxidanți, care reprezintă o alternativă excelentă la cafea atunci când este infuzat în apă fierbinte. În prezent, este consumat frecvent și în Europa, deși originile sale, la fel ca ale altor ceaiuri, se află în China.

Acest ceai fermentat din licheni este o băutură cunoscută și consumată în China încă dinaintea erei noastre, fiind bogată în probiotice naturale, cu proprietăți de stimulare a imunității și conținut de cofeină. La fel ca matcha, această băutură fermentată devine din ce în ce mai populară în țările occidentale.

Primele rețete de ceai negru condimentat din India, cu o istorie milenară, erau fără cofeină, iar versiunea îndulcită și cremoasă pe care o cunoaștem astăzi s-a dezvoltat abia începând cu secolul al XIX-lea. Băutura cu lapte este condimentată în principal cu cardamom, piper, ghimbir și fenicul.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!


