2025-02-21
Iată cum caviarul african a cucerit cele mai exclusiviste restaurante!
Majoritatea oamenilor din industria alimentară de lux au dat din cap neîncrezători când Delphyne Dabezies a înființat prima companie de caviar din Africa, în urmă cu 15 ani. Povestea este un exemplu excelent de ce nu trebuie să renunți niciodată la visele tale! Astăzi, firma ei, Acipenser, furnizează pe piața internațională două mărci de caviar (Rova și Kasnodar), concurând cu cele mai exclusiviste bucătării din lume.
La est de capitala Madagascarului, Antananarivo, într-un peisaj muntos, lacul Mantasoa, creat cu ajutorul unui baraj, a devenit în ultimii ani o mică minune gastronomică. Deși aproape toată lumea a încercat să o convingă să renunțe la ceea ce părea o întreprindere imposibilă, datorită perseverenței lui Delphyne Dabezies locul a devenit un habitat pentru sturioni, care furnizează icrele necesare pentru caviar. În mod tradițional, caviarul este extras din Marea Caspică, cel mai mare lac din lume, care se află între Rusia, Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan și Iran. Acesta a devenit un produs de lux datorită țarului rus Alexei I, care a făcut din producția de caviar un monopol de stat, în prima jumătate a secolului al XVII-lea.
Australia era singurul continent pe care nu se producea caviar, deoarece toată lumea era conștientă de prețul său ridicat. Acest lucru se explică doar parțial prin prestigiul și gustul său, cât se datorează mai ales faptului că icrele pot fi extrase din sturionii cu vârste cuprinse între 8 și 20 de ani, iar stocurile de pește sunt în scădere rapidă. Situația s-a schimbat datorită companiei Acipenser. Inspirată de un cuplu francez, Dabezies a demarat proiectul caviarului împreună cu soțul ei și cu un prieten comun – fără cunoștințe profesionale prealabile – însă succesul a avut nevoie și de o întâlnire întâmplătoare cu Francoise Rennes, un francez pensionat, expert în creșterea sturionilor, aflat în vacanță în Madagascar. După cum au aflat, situate la o altitudine de 1.400 de metri și cu o temperatură de 13 până la 23 de grade Celsius, apele lacului Mantasoa sunt ideale pentru creșterea sturionilor, pe tot parcursul anului.
Compania Acipenser a reușit în cele din urmă să producă primul său lot de caviar premium Rova în 2017. Chiar și atunci, industria nu credea în acest produs, care s-a dovedit în curând a fi un plus binemeritat pe mesele restaurantelor de lux. Cei mai renumiți bucătari din Europa au gustat pentru prima dată caviarul Dabezies la expoziția culinară Sirha Lyon 2019, iar de atunci a fost practic coadă pentru el în cele mai bune restaurante din lume.
– a declarat Dabezies pentru CNN. Produsele sale sunt azi în meniurile unor hoteluri de lux precum Hôtel de Crillon din Paris, Hôtel du Palais din Biarritz, Constance Lemuria din Seychelles și Hotel Le Saint-Gerán din Mauritius. Cea mai scumpă versiune a Rova costă în prezent 11.670 de euro pentru un kilogram.
Succesul companiei Acipenser se reflectă în faptul că aceasta are în prezent peste 300 de angajați și a primit recent un contract din partea guvernului din Madagascar pentru a se concentra pe conservarea naturii. Compania oferă și formare în domeniul pisciculturii și al producției de caviar și dezvoltă sisteme de monitorizare a apei și de control al poluării. Obiectivul din acest an este de a produce cel mai bun caviar beluga din industrie, care este cel mai scump caviar disponibil pe piața internațională, din cauza perioadei de gestație extrem de lungi a acestui pește.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!


