2025-07-17
Dacă nu ar fi fost această greșeală, astăzi nimeni nu ar cunoaște mozzarella
Puține națiuni se pot lăuda cu atât de multe brânzeturi de renume mondial ca Italia: gândește-te doar la iconicul Parmigiano Reggiano, ricotta, Pecorino sau chiar mozzarella, considerată regina brânzeturilor moi. În plus, istoria acesteia din urmă este interesantă... cu atât mai mult cu cât existența sa se datorează unui accident.
Mozzarella este originară, desigur, din Italia, mai precis din regiunea Campania. Istoria originii acestui tip de brânză nu este încă pe deplin clară, dar, potrivit unor surse, romanii cunoșteau rețeta încă din secolul I. Cea mai veche variantă era, cel mai probabil, preparată din lapte de oaie, însă există mai multe legende despre modul exact în care a apărut.

În orice caz, este cert că, potrivit surselor istorice, în secolul al III-lea d.Hr., călugării din San Lorenzo di Capua distribuiau localnicilor, împreună cu pâinea, o brânză numită „mozza”. Faptul că mozzarella s-a răspândit și în afara Italiei se datorează exclusiv dezvoltării tehnologiilor de refrigerare. În lipsa acestora, brânza, fiind foarte perisabilă, nu a părăsit regiunea până în secolul XX.
În prezent, desigur, în multe părți ale lumii se produce brânză moale, dar cea mai bună rămâne în continuare varianta italiană, în special mozzarella di bufala. Rețetele actuale folosesc în principal lapte de vacă, respectiv de bivoliță, dar majoritatea italienilor consideră că doar cea din urmă variantă este „autentică”, spunând că nu întâmplător se numește „di bufala”.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!