2024-09-22
Restaurantele dintr-o foarte populară destinație mediteraneană oferă localnicilor un meniu secret, mai ieftin
Turiștii sunt din nou pe prima pagină a ziarelor din Portugalia. Dar, în loc să-i consideram răufăcători, de data aceasta ar merita puțină simpatie, pentru că din Lisabona vin știri conform cărora restaurantele percep vizitatorilor tarife mult mai mari pentru o masă în oraș decât localnicilor.
Una dintre publicațiile săptămânale ale țării, Expresso, a relatat că „mai multe restaurante din inima istorică a Lisabonei” percep prețuri diferite dacă este vorba despre turiști sau localnici care iau masa. Potrivit platformei de știri, variația costului unei mese în oraș nu este publică, ci transmisă din gură în gură, prețurile mai mici fiind fie șoptite verbal rezidenților, fie afișate pe meniuri în limba portugheză, care sunt efectiv ascunse de ochii clienților din străinătate.
Nu este același lucru când un restaurant oferă o „reducere pentru studenți” sau practică o structură de prețuri diferențiată pentru rezidenți. Problema provine din faptul că prețul diferit se bazează pe naționalitate, care devine o „caracteristică protejată”, precum și din faptul că este o procedură clandestină.
Publicația The Guardian din Regatul Unit a preluat, de asemenea, povestea într-un articol care sugerează că strategia face parte din reacția actuală mai amplă împotriva creșterii post-Covid a turismului, care a copleșit atât infrastructura, cât și locuitorii din multe destinații aglomerate. Și noi am scris despre aplicarea de taxe turistice în întreaga lume, din Japonia până la Veneția, precum și despre nemulțumirea crescândă și chiar protestele care au loc pe măsură ce localnicii încearcă să își „ia înapoi” orașele și să le transmită vizitatorilor să „plece acasă”. Membrii QSintra, un grup de campanie din Sintra, oraș din vestul Lisabonei recunoscut de UNESCO, au reluat aceeași plângeri care se fac auzite și în Veneția: turismul transformă locul în care trăiesc într-un parc tematic.
Din acest punct de vedere, perceperea unor taxe mai mici pentru localnici ar putea contribui la menținerea mulțumirii locuitorilor, în ciuda numărului mare de persoane care ajung în orașele și satele lor. De asemenea, restaurantele pot profita de afluxul sezonier, „fără a îndepărta clienții locali”, care sunt acolo pentru a cheltui bani pe tot parcursul anului.Unii comentatori de pe site-ul Expresso par să fie de acord și spun că a plăti un pic mai mult într-un restaurant este doar o altă formă de „taxă turistică”, dar alții sunt de părere că această practică este greșită. În același timp, sunt persoane care subliniază că practica nu este discriminatorie, deoarece se aplică și portughezilor, atunci când nu se află pe teritoriul orașului lor natal.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!