2024-02-22
Inițiativă unică pentru dezvoltarea turismului: se înființează Ecomuzeul Ţării Moţilor
Ecomuzeul este un muzeu netradiţional care constă într-un spaţiu, cu oamenii săi, care conservă, valorifică, protejează şi îşi face cunoscut patrimoniul său cultural, ecologic, natural, istoric şi artistic datorită implicării populaţiei şi a instituţiilor locale. Este, de fapt, un proces participativ de îngrijire şi gestionare a patrimoniului cultural local pentru a favoriza o dezvoltare socială, ecologică şi economică sustenabilă.
Ecomuzeul Ţării Moţilor va fi primul din România realizat după recomandările dezvoltate la nivel european în ultimii 50 de ani, care se va suprapune cu o mare parte din Parcul Natural Apuseni, întins pe o suprafaţă de peste 75.000 de hectare, pe teritorii din trei judeţe - Bihor, Cluj şi Alba, premiat la nivel european ca Destinaţie europeană de excelenţă (EDEN). Parcul Natural Apuseni adăposteşte cea mai importantă zonă carstică din România, cu aproximativ 1.500 de peşteri, multe dintre acestea fiind de interes internaţional. Aici se află cel mai înalt portal de peşteră din ţară (Cetăţile Ponorului), cea mai importantă şi mai frumoasă peşteră turistică din România (peştera Urşilor), dar şi cel mai mare gheţar subteran din lume (Gheţarul Scărişoara).
Foto: Facebook
Pentru că administraţia parcului s-a implicat de la început în această iniţiativă, în prezent asigurând transferul de know how de la nivel internaţional, îşi asumă pentru început rolul de entitate umbrelă care va sprijini asocierea comunelor interesate din zona Parcului Natural Apuseni pentru a crea nucleul ecomuzeului. Conform Agerpres, acesta va fi format în etapa iniţială din teritoriul a 7-8 comune. Reprezentanţii acestor localități vor semna o Cartă a ecomuzeului care va conţine un set de principii prin care aceştia doresc să asigure păstrarea identităţii locale. Aceste principii cuprinse în Carta ecomuzeului se referă, printre altele, la respectarea arhitecturii tradiţionale, a ocupaţiilor, a modului de utilizare tradiţională şi durabilă a resurselor, a teritoriului, la gastronomia locală şi educaţie etc.Foto: Pixabay
Deşi iniţiativa acestui ecomuzeu îşi are originea prin anii 2000, ca urmare a dezvoltării colaborării dintre Administraţia Parcului Natural Apuseni şi Administraţia Parcului Natural Regional Adda Nord şi Ecomuzeul Adda di Leonardo din Italia, a fost nevoie de peste 15 ani de discuţii şi dezbateri la nivelul comunităţilor locale, dar şi o succesiune de generaţii pentru ca să existe deschiderea necesară concretizării acestei iniţiative. Astfel în anul 2023 au fost reîncepute discuţiile cu reprezentanţii comunităţilor locale, în care au fost implicate şi mediul academic şi cel antreprenorial, aceştia recomandând ca la formarea viitorului ecomuzeu să fie invitate pentru început numai comunele a căror suprafaţă administrativă include şi Parcul Natural Apuseni, respectiv un număr de 17 comune din judeţele Bihor, Cluj şi Alba.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!